BIST 9.985
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.432,74
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Eşekler gitti, tavşanlar geldi!

Beyşehir Gölü'nün en küçük adalarından biri olan Eşek adasında tavşan popülasyonu her geçen gün artıyor.

Abone ol

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Gölyaka beldesi yakınlarında bulunan Eşek Adası, tavşanların mekanı oldu.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün en küçük adalarından olan Eşek Adası'na geçtiğimiz yıllarda bırakılan tavşanlar, hızla üreyip çoğaldı. Kıyıya yaklaşık 2,5 kilometre mesafedeki 140 dekarlık Eşek Adası'nda ilkbahar ve yaz mevsiminde yeşillik, çayır ve ot gibi bitki örtüsü ile beslenen tavşanlar, güz ve kış döneminin gelmesi ile birlikte açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Gölyaka beldesi kıyılarında avlanan balıkçıların bu dönemlerde sahip çıktığı, ot ve yonca bırakarak beslemeye çalıştığı tavşanlar, bitki örtüsünün yok olmasıyla birlikte adadaki ağaç kabuklarını yiyerek yaşam mücadelesi vermeye başladı. Yaşanan bu olumsuzluğu vatandaşların ihbar etmesi üzerine Konya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği ekipleri harekete geçti. Beyşehir Gölü kıyısından bir balıkçı teknesi vasıtasıyla adaya çuvallar içerisinde yem götüren milli park ekipleri, tavşanların beslenebilmesi için yemleri ağaç diplerine boşalttı.

Eşekler gitti

Beyşehir Gölü'nde uzun yıllardır balıkçılık yaptığını ve adadaki tavşanlara zaman zaman meslektaşları ile birlikte beslenebilmesi için ot ve yonca bıraktıklarını anlatan Ekrem Güzel, "Bu adanın adı Eşek Adası. Uzun yıllar önce bölge halkı buraya eşeklerini bırakırmış. Ama şimdibırakılmadığından bu ada ıssız bir vaziyetteydi. Geçtiğimiz yıllarda buraya bir miktar tavşan bırakılmış. Bu tavşanlar burada hızla üreyip çoğalınca bakılamaz hale geldi. Siyah, gri, kahverengi ve beyaz renkte olanları var.Ama ırklarını tam olarak bilmiyorum. Sayıları 200'ü geçti. Artık adaya sığamaz hale geldiler. O yüzden, bu hayvanlara sahip çıkılması gerekiyor" dedi.