BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83
HABER /  GÜNCEL

Esed'den bomba PKK itirafı! Trump'a aynı dilden cevap

Beşar Esed, PKK'nın ağırlıklı olarak yönetiminde olduğu DSG ile müzakere masasına oturacaklarını açıkladı... Esed, ABD ile Rusya'nın Suriye'de çatışmaktan son anda geri döndüğünü belirterek Trump'a 'hayvan' dedi.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'hayvan" dediği Suriye Devlet Başkan Beşar Esed, aynı karşılığı verdi. Esed, ABD öncülüğünde kurulan ve terör örgütü YPG'nin liderliğindeki SDG için müzakerelerin öncelik olduğunu, müzakerelerin işe yaramaması durumunda SDG kontrolündeki bu bölgelerin güçle geri alınacağını ifade etti. 

TRUMP'A 'HAYVAN' DEDİ... Beşar Esed, Russia Today kanalıyla yaptığı mülakatta, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisine 'hayvan Esad' demesine cevap verdi. Esed, 'Ne söylüyorsan osun" cevabını verdi.

GERİYE KALAN TEK SORUN DSG... ABD’nin, başlarda destek verdiği ‘ılımlı muhaliflerin İslamcı çıkması’ sonrası DSG’ye güvenmeye başladığını söyleyen Esed şöyle devam etti: “Başka bir kart arıyorlar. Şu anda bu kart DSG çünkü ordumuz teröristleri yenmek için farklı bölgelerde ilerliyor. Suriye’de geriye kalan tek sorun ise DSG.” 

PKK İLE ÖNCE MÜZAKERE OLMAZSA MÜDAHALE... PKK'nın öncülüğünü yaptığı DSG konusunda ellerinde iki yol olduğunu vurgulayan Esed “İlki şu: Müzakereler için açık kapı bırakıyoruz çünkü DSG’nin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Bu yöntem işlemezse ise bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştirme yoluna başvuracağız” ifadelerini kullandı.

RUSYA İLE ABD ÇATIŞMAKTAN SON ANDA KAÇINDI... ABD, İngiltere ve Fransa 14 Nisan'da Şam ve Humus kentlerindeki kimyasal tesislerini vurmuştu. Esad, o günlerin son derece kritik olduğunun altını çizdi ve Rus hükümetine sağduyulu davranışı için teşekkür etti:

"Ruslar saldırıların geleceği üsleri imha edeceklerini söylediler. Elimizde delil yok ama ciddi kaynaklara dayanan bilgiler var. Ruslar Suriye genelinde kapsamlı bir hava operasyonuna hazırdı. O yüzden de Batılı güçler sınırlı bir hava saldırısıyla yetindi."

O dönemde Rusya ve ABD'nin doğrudan çatışmaya girmesi riskinin ortaya çıktığını anlatan Esad, krizin 'Rusya'nın sağduyulu yaklaşımıyla aşılabildiğini ifade etti: "Neyse ki ABD - Rusya çatışması önlenebildi. ABD yönetiminin sağduyusu sayesinde değil, Rus yönetiminin sağduyusu sayesinde önlendi."

 'ABD SURİYE'DEN BİR ŞEKİLDE GİDECEK'... Esed "Amerikalılar Suriye'den gitmeli. Bir şekilde gidecekler" diye de ekledi. Suriye'nin kuzeyinde ABD özel harekât birliklerinin görev yaptığı bölgeler bulunuyor.