BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,11
HABER /  GÜNCEL

ÖSYM ALES sonuçları 2018 ÖSYM sonuç öğrenme sayfası

ALES 6 Mayıs sınav sonuçları ÖSYM sorgu ekranı açıldı. Baharr dönemi ALES sonuçları 30 Mayıs çarşamba akşamı son dakika açıklandı. 1 hafta sonra açıklanması beklenen ALES sınav sonuçları ÖSYM sorgu ekranı https://sonuc.osym.gov.tr adresinden öğrenilecek. Köklü değişikliklerin olduğu ALES sonucu ise 5 yıl geçerli olacak.

Abone ol

2018 ALES sonuçları ÖSYM son dakika karar ile tahmin edilenden 1 hafta önce 30 Mayıs Çarşamba akşamı açıklandı. Yüksek lisans hayali kurarak kariyerini bir adım ileriye taşımak isteyenlerin girdiği ALES sınavı sonuçları erişime açıldı. 6 Mayıs'ta yapılan ve köklü değişiklilerin olduğu ales sınav sonuç bilgisi erişimi ÖSYM sonuc sayfasında açıklandı. ALES 2018 Bahar dönemi sınav sonuçları ÖSYM resmi sitesinden online olarak öğrenilecek. ALES sınav sonucu https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenilecek. ALES sınav sonuç bilgisi geçerliliği ise 5 yıl olacak. 

ALES sonÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 6 Mayıs'ta yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES) İlkbahar dönemi sonuçları açıklandı. Adaylar, sınav sonuçlarına "sonuc.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

ALES SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

ALES SINAVINDA BİR İLK: ALES'e 304 bin 821 aday başvurdu. Sınav ÖSYM Başkanlığının yeni uygulamasıyla ilk kez 81 ilde yapıldı. 50 sayısal ve 50 sözel toplam 100 sorunun adaylara yönetildiği sınavda sayısal test ortalaması 16,3 ve sözel test ortalaması 28,97 olarak gerçekleşti.

ÖSYM, ALES sonuçlarını önce sosyal medya hesabı ardından resmi sayfası üzerinden duyurdu. Resmi sayfadan yapılan duyuruda; "6 Mayıs 2018 tarihinde uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (2018-ALES İlkbahar Dönemi) ait değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, sınav sonuçlarına 30 Mayıs 2018 tarihinde saat 16.05’ten itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilir.Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadeleri kullanıldı.

ALES sonuçlarının 30 Mayıs’ta açıklanması sürpriz oldu. ÖSYM’nin 2018 iş takviminde sonuçların 7 Haziran’da açıklanacağı belirtilmişti.

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ OLUYOR: Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'nın (ALES) sonuçları, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak. Ayrıca, yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce yapılan ALES sonuçları da açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli sayılacak.

ALES SONUÇLARINA İTİRAZ NASIL YAPILIR: Sınav ve yerleştirme sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçlar ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklandıktan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM'ye başvurmalıdırlar. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak üzere) aynı şekilde yapılmalıdır.
Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük zaman aşımı süresini durdurmaz. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi hesabına gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir.

Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacak ve cevaplanmayacaktır.