BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,20
ALTIN 2.247,61
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

AK Parti'nin anketlerinde HDP ve İYİ Parti'nin oy oranı ne çıktı?

AK Parti'nin yaptırdığı anketlerde 'cumhur ittifakı'ndaki ortağı MHP'nin oy oranı ne kadar? İYİ Parti ve HDP'nin oyları yüzde kaç?.. AK Parti ve MHP Meclis'te anayasayı değiştirecek çoğunluğu bulabiliyor mu?..

Abone ol

AK Parti'nin 24 Haziran'daki seçimler için yaptırdığı anketlerle ilgili ilginç sonuçlar çıktı. AK Parti'nin oy oranı yüzde 46 çıkıyor. AK Parti'nin 'cumhur ittifakı'ndaki ortağı MHP'nin yüzde 8-9 bandında kaldığı anketlerde HDP yüzde 9-11, İYİ Parti ise yüzde 7-8 bandında gözüküyor... 

AK PARTİ'NİN OY ORANI... Cumhuriyet'in haberine göre 7 Haziran seçimlerinde yüzde 41 oy oranıyla 258 milletvekili çıkararak tek başına hükümet kuramayan AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49.5 oy oranıyla 550 milletvekilinden 317’sini almıştı. AK Parti'de 24 Haziran seçimlerine yönelik yaptırılan anketlerde partinin oy oranı yüzde 46 düzeyinde çıktı.

HDP BARAJ ÜSTÜ, İYİ PARTİ BARAJ ALTI... Anketlerde HDP’nin oy oranının yüzde 9-11 bandında çıktığı, MHP’nin yüzde 8-9 ile baraj altında kaldığı, İYİ Parti’nin yüzde 7-8 düzeyinde oy alacağı tespiti yapıldı. 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÇOĞUNLUK... İttifak yapan partilerde yüzde 10 barajının uygulanmaması kuralı nedeniyle MHP ve İYİ Parti barajı geçemese de milletvekili çıkarabilecek. İktidar partisinde, HDP’nin barajı geçmesi durumunda partinin 600 milletvekilinden 320’sini alabileceği hesaplanıyor. Ancak 320 sayısının anayasayı değiştirecek bir çoğunluğa ulaşamadığı belirtiliyor. 

MHP'NİN ELİ GÜÇLENİR Mİ?.. Milletvekili sayısı 600’e çıkmasına karşın AK Parti'de vekil sayısında artış olmayacağı kaydedilirken, sahada 'durumun 7 Haziran kadar kötü olmadığı, ancak 1 Kasım kadar da iyi olmadığı' görüşü dile getiriliyor. Kulislerde milletvekili sayısının çok sınırda çıkabileceği, hatta 300’ün altına düşebileceği yorumları da yapılıyor. Bu durumda MHP’nin hükümet üzerindeki yaptırım gücünün artacağı ve alınacak kararlarda etkili olacağı iddia ediliyor.