BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  DÜNYA

Esed'den ABD'ye gözdağı Türkiye'ye suçlama

ABD'nin uyarılarına karşılık veren Esed, ABD'yi adeta tehdit etti ve Türkiye'ye yönelik suçlamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNET HABER - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ülkesinde 'terörü doğrudan destekleyen' taraflar arasında Türkiye'yi de saydı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD ve Batı'nın kendilerine karşı savaş açabileceğini fakat bu savaşı kazanamayacağını savundu.

Esed'in Rus İzvesitya gazetesine verdiği röportaj, resmi haber ajansı SANA'da yayınlandı.

Krizin ilk 2 yılında Katar'ın, şimdi de Suudi Arabistan'ın bu süreci finanse ettiğini öne süren Beşşar Esed, "Açık konuşmak gerekirse Suudi Arabistan'ın para vermekten başka yapacağı bir şey yok. Sadece parası olanlar bir medeniyet kurup geliştiremezler. Suudi Arabistan, ne kadar paraya hükmettiğine bağlı olarak politikasını uygulamaya koyuyor." dedi.

TÜRKİYE BİR AVUÇ PARAYLA AYARLANAN...

Türkiye gibi stratejik konuma ve liberal topluma sahip olan büyük bir ülkenin, gerici düşünceye sahip Körfez ülkesinden gelen bir avuç parayla ayarlanmasının acı olduğunu söyleyen Esed, bu durumun sorumluluğunun da Türk halkına değil başbakana ait olduğunu öne sürdü.

Rusya taviz verecek olsaydı iki yıl önce verirdi

Beşşar Esed, verdiği mülakatta, 'Rusya, özellikle Suriye konusunda AB ve ABD politikalarına karşı çıkıyor. Rusya bu konuda anlaşma yoluna giderse ne olur? Böyle bir senaryo mümkün mü?' şeklindeki soruya cevap verdi.

Resmi haber ajansı SANA'da yayınlanan mülakatta Rusya'nın ileri sürüldüğü gibi anlaşma yoluna gidecek olsa, tablonun bazı Rus yetkililer için bile bulanık olduğu iki yıl önce bunu yapacağını savunan Beşşar Esed, 'Şimdi tablo gayet net. O zaman anlaşma yoluna gitmeyen bir Rusya, şimdi bunu yapacak değildir.' dedi.

S-300 füzelerinin Suriye'ye teslim edilip edilmediğini sorulması üzerine Esed, bunların çok gizli bilgiler olduğunu söyledi. İmzaladığı tüm anlaşmalara sadık kalan Rusya'yı ABD, Avrupa ya da Körfez ülkelerinin etkileyemediğini söyleyen Beşşar Esed, 'Rusya, kendini ve halkını savunması için Suriye'ye gerekli her şeyi tedarik etmeyi sürdürüyor.' ifadelerini kullandı.

ABD savaş açabilir ama bunun nerelere yayılacağını tahmin edemez

Vietnam hatırlatmasını yapan Beşşar Esed, "Savaş açabileceklerine şüphe yok ama bunun nerelere yayılacağını ya da nasıl sona ereceğini tahmin edemezler. Uydurdukları tüm senaryoların kontrollerden çıktığı gerçeğini görüyorlar." dedi.

Beşşar Esed, kimyasal silah suçlamasının tamamen siyasi olduğunu, Suriye Ordusu'nun teröristlere karşı kazandığı başarıları geri çevirmek için ortaya atıldığını söyledi. Rus İzvestiya gazetesine mülakat veren Esed, ABD yönetiminin önce suçlamayı yaptığını ve sonra delil toplamaya başladığını ifade etti.

"Teröristlerin kimyasal silah kullanacağından Batılıların haberdar olduğuna dair şüphelerimiz var." diyen Esed, BM denetçilerinin inceleme sonuçlarının, belli büyük güçlerin çıkarlarına göre yorumlanabileceği endişesini dile getirdi. BM denetçilerini Rusya ile istişarelerden sonra kabul ettiklerini hatırlatan Beşşar Esed, "Tabii ki sonuçların Amerika ve Batı politikalarına hizmet edecek şekilde yorumlanmasının Rusya tarafından engellenmesini bekliyoruz." dedi.

Ülkesinde El Kaide ve bazı kanun kaçaklarına karşı savaştıklarını savunan Beşşar Esed, Batı'nın Vietnam Savaşı'ndan ders alıp almadığını sorguladı. Terörün istenildiği zaman kullanılan bir kart olmadığını ifade eden Esed, "Terör bir akrep gibidir. Beklenmedik bir anda sizi de sokabilir. Suriye'de terörü desteklerken Mali'de onunla mücadele edemezsiniz. Ya da Çeçenistan'da desteklerken, Afganistan'da onunla savaşamazsınız." ifadelerini kullandı.


Obama'dan Suriye için sıcak açıklama

ABD Başkanı Barack Obama Suriye'deki katliam için sessizliğini bozdu. 

obamaaa.jpg

ordu.20130826111921.jpg