BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Esaddan Olmert ve Busha çağrı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail Başbakanı Olmert ile ABD Başkanı Bush'a Suriye ile müzakere çağrısında bulundu.

Abone ol

İtalyan La Repubblica gazetesine mülakat veren Esad, İsrail'de de Şam ile diyalog için seslerin yükselmeye başladığını belirterek, "Olmert'e şunu söylüyorum: Blöf yapıp yapmadığımızı görmek için bir girişimde bulunsun" ifadesini kullandı.

ABD'yi diyaloğa davet eden Baker raporuna da atıfta bulunan Esad, bu raporun, "Suriye'nin merkezi rolünü kabul ettiğini" ve raporda, bölgedeki krizlerin Irak'ın, Filistin'in ve Golan'ın işgaline bağlanarak, global bir barış istendiğini söyledi.

ABD ile bölgede yapıcı bir diyalogdan yana olduğunu da ifade eden Esad, "Ama istemek yetmiyor, biz tek olamayız" dedi ve İsrail, Irak, BM, Avrupa ülkeleri ve hatta Çin ve Japonya'yı da müzakere masasına davet etti.

İran'ın önemli bir ülke olduğunu belirten Esad, "ABD ile Avrupa ülkeleri Tahran ile konuşmalı" dedi.

İsrailli askeri yetkililerin, Suriye'nin bir askeri kampanya çerçevesinde sınır boyuna füzeler yığdığı yolundaki açıklamalarının sorulması üzerine, "Füze yığmak, doğru bir tanımlama değil. Ama her an İsrail'in bir saldırı düzenlemesini bekliyoruz. İsrail, Hizbullah ile Suriye'ye karşı gelecek yaz bir savaş başlatma tehdidinde bulunuyor. Bu bir hayal değil. Bölgemizde her zaman bir savaş mümkün" diye konuştu.