BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.399,29
HABER /  GÜNCEL

Eş-Şebab'dan Kenya'ya tehdit

Eş Şebab örgütü, adam kaçırma olayları sonrası Somali'de operasyon düzenleyen Kenya ordusunun derhal çekilmemesi halinde Nairobi'ye saldıracağını duyurdu.

Abone ol

Somali merkezli radikal İslamcı Eş-Şebab örgütü, Kenya'nın Somali'deki askerlerini derhal çekmesini halinde şiddetli çarpışmalar yaşanacağı tehdidinde bulundu.

Eş-Şebab sözcüsü Ali Mahmud Raci, BBC'ye açıklamasında, Kenya'nın başkenti Nairobi'ye saldıracaklarını söyledi.

Son zamanlarda Kenya'da çok sayıda Batılı yabancı kaçırılarak Somali'ye götürülmüştü. Bu eylemlerden Eş-Şebab örgütünü sorumlu tutan Kenya ordusu Somali'de hafta sonunda karadan ve havadan operasyonlara başlamıştı.

Güney Somali'nin çok büyük bir bölümünü denetimi altında tutan Eş-Şebab adam kaçırma olaylarıyla ilgisi olmadığını savunuyor.

Militanlar toplanıyor

Raci, "Kendimizi savunacağız. Kenya, savaşı bilmiyor. Biz biliyoruz. Nairobi'deki yüksek binaları vuracağız" dedi. Eş-Şebab sözcüsü, daha önce Kenya'dan daha büyük ve eski devletleri yenilgiye uğrattıklarını söyledi.

Görgü tanıklarına göre, yüzlerce Eş-Şebab militanı, Kenya güçlerinin toplandığı bölgelere gidiyor.

Bölgeden henüz ciddi bir çatışma haberi gelmedi ancak Kenya ordusu operasyonların "iyi gittiğini" duyurdu.

Kenya ordusunun sözcüsü, Reuters ajansına "Somali'deki birliklerimiz iyi iş başardı. Hava saldırılarının ardından Dobli bölgesinden Eş-Şebab'ı uzaklaştırdık. Ortak düşmanımız Eş-Şebab'a karşı diğer Somalili silahlı gruplarla işbirliği yapıyoruz" dedi.

Eş-Şebab, başkent Mogadişu'nun belli bölümlerinde hakimiyeti olan hükümeti hedef alan büyük çaplı saldırılar düzenliyor.