BIST 9.451
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,59
HABER /  GÜNCEL

Kredi kartlarında yeni ödeme dönemi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, BDDK'nın en önemli kararlarından birini açıkladı

Abone ol

BDDK'nın en önemli ve olumlu kararlarından birisi, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya'ya göre, kredi kartında asgari ödeme miktarlarında yapılacak değişiklik...

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, BDDK'nın en önemli ve olumlu kararlarından birisinin, kredi kartında asgari ödeme miktarlarını artırması olduğunu söyledi.

Özellikle bir yıl içinde 3 kez üst üste toplam borcun yüzde 50'sinden aşağısını ödeyen kişinin kredi kartının nakit çekime kapatıldığını ve limitinin artırılmadığını dile getiren Kaya, şöyle konuştu: ''Bu, asgari ödeme oranının herkes için yüzde 50 olması anlamına geliyor. Bu bizim istediğimiz orandı. Biz yıllardır asgari ödeme tutarının yüzde 50 olmasını istiyorduk ve sonunda BDDK, bu yolda önemli karar aldı. Türkiye'de 27 milyon kişinin 49 milyon kredi kartı bulunuyor. Toplam kredi kartı borcu ise 55 milyar liraya ulaştı. Riskli kullanıcı sayısı 1,5 milyonu buldu ve bunların toplam borcu 4 milyar 200 milyon lira. BDDK'nın aldığı kararla gelecekte daha iyi ilerleyen bir kredi kartı kullanımı ortaya çıkacak. Çalkantılar ortadan kalkmış olacak.''

BORÇ ERTELENİYOR VE BÜYÜYOR

Kaya, asgari ödeme tutarı düşük olduğu için birçok vatandaşın bir kredi kartından nakit çekerek diğerinin borcunu ödediğini belirterek, şöyle devam etti: ''Böylece hem borcunu erteliyordu hem de kredi kartı borcu büyüyordu. Öncelikle bunun önü kesilmiş olundu. Kredi kartıyla nakit çekip diğerini ödeme dönemi bitti. Borcu daha da büyümeyecek. Nakit çekme, israfa yol açıyordu.

İSRAF DA ÖNLENECEK

Vatandaş harcama yaparken 'bir ay sonra yüzde 50'sini ödemek zorundayım' diyerek daha dikakktli hareket edeceğini söyleyen Kaya, "Dolayısıyla önemli bir değişiklik, güzel bir karar." yorumunu yaptı.