BIST 9.624
DOLAR 34,05
EURO 37,53
ALTIN 2.753,94
HABER /  GÜNCEL

Erzurum iftar ve sahur vakitleri 2021 Ramazan ayı iftar saatleri

ERZURUM İmsakiyesi 2021 Diyanet tarafından yayınlandı. 13 Nisan Erzurum için iftar kaçta, oruç saat kaçta açılacak araştırması başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2021 imsakiyesine göre Erzurum için iftar, imsak ve sahur vakitleri

Abone ol

ERZURUM iftar saati kaçta 2021 Diyanet imsakiyesi yayınlandı. 11 ayın sultanı, affı, bereketi, mağfireti bol Ramazan başladı. Milyonlarca müslüman bugün ilk iftarını açacak. Erzurum iftar ve sahur saatleri   Diyanet tarafından yayımlanan imsakiye ile belli oldu. Erzurum’da ilk oruç için iftar vakti 18:58 olacak. Ayrıca teravih namazları vaka sayılarındaki artıştan dolayı evde kılınacak, camiler kapalı olacak. 

Bu yıl fitre miktarı da Diyanet tarafından 28 lira olarak açıklandı. Oruç tutulmayan günler için verilen fitre miktarı da bu rakam üzerinden (günlük 28 lira) hesaplanıp verilecek. 

Erzurum Ramazan ayı 2021 yılı İmsakiyesi şöyle:

erzurum imsakiye

Kimler Ramazan orucu tutamaz: 

Ramazan orucu, ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sağlığı yerinde her Müslümana farzdır. Mazeretsiz olarak oruç tutmayanlar büyük günah işlemiş olurlar. Zira Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Bir kimse, Allah’ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan’da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.”

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı da verilmiştir. Ruhsata gerekçe olan hal ortadan kalkınca tutulamayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır.

İyileşmesi mümkün olmayacak şekilde hasta olmak ya da aşırı yaşlı olmak gibi oruç tutmaya sürekli bir engelin bulunması halinde tutulamayan her oruç için bir fitre verilir. Bir oruç fitresi bir fıtır sadakası miktarıdır. Bir fıtır sadakası ise, bir kimseyi bir gün doyurabilecek yiyecek miktarı veya bunun parasal karşılığıdır.

Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler nelerdir?

İslam’a göre Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretler şöyle sıralanmıştır:

Yolculuk:Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 kilometre) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazereti yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferiliği başladıktan sonra bozarsa kendisine kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Kaza da edemeyecek duruma düşerler ise tutamadıkları her bir günlük oruç için bir fitre verirler.