BIST 10.007
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.435,58
HABER /  GÜNCEL

Ermenistana niye 10 puan?

Müzik Bilimci Prof. Dr. Gedikli Türkiye'nin niçin Ermenistan'a Eurovision'da 10 puan verdiğini açıkladı.

Abone ol

Eurovision Şarkı Yarışmasında Ermenistan adına yarışan Athens Andre'nin söylediği ''Without Your Love'' adlı parçanın tamamen Türk Halk Müziği ezgisinde olduğu, Türklerin de kendilerine yakın geldiği için Ermenistan'a 10
puan verdiği bildirildi.

9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi besteci ve Müzik Bilimci Prof. Dr. Necati Gedikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 51. Eurovision Şarkı Yarışmasında Ermenistan adına yarışan parçanın çok ilgisini çektiğini söyledi.
Televizyondan yarışmayı izlerken Ermenistanın şarkısı başladığı anda yanında oturan eşine ''Bu bizim halk müziğimiz'' dediğini belirten Gedikli, parçanın tamamen Türk Halk Müziği ezgisinde olduğunu bildirdi.

Uzun yıllar birlikte, aynı kültürde yaşamış Ermeniler ve Türklerin müziğinin de birbirine yakın olduğu gerçeğinin yarışmada bir kez daha net şekilde ortaya çıktığını vurgulayan Gedikli, şunları kaydetti:

''Aynı halk müziği ezgisi, Ermenice ve Türkçe söylenebiliyor. Sonuçta Türk kültürünü yaşamış Ermenistan bizim müziğimizle yarışmaya katıldı. Ermenistan, Orta Asya'dan gelen Türk Halk Müziğini, yine bizim kültürümüz olan davul ve zurna eşliğinde seslendirip bizden 10 puanı aldı. Türkiye, kendi halk kültürünü, ezgisini ve müziğini bulduğu için Ermeni müziğine 10 puan verdi. Bence bunun dostluk ya da bazı yerlere mesaj verme gibi başka bir anlamı yok. Bu tamamen müziğin tanıdık, bildik gelmesinden kaynaklanıyor.''

Geçmişte Türklerle iç içe yaşamış Ermenilerin uzun yıllar sonra bir yarışmada Türk Halk Müziğiyle Türkiye'ye rakip olmasının şaşırtıcı olduğunu ifade eden Gedikli, ''Ermeniler, Arnavutlar gibi bizim kültürümüzü en çok benimseyen toplumlardan biridir. 3 bin yıllık kültürümüzü en iyi şekilde ortaya koyan Ermenistan bizden iyi puan topladı. Ülke, Türk halk çalgıları ile yaptığı müzikle 9. olmayı başardı'' dedi.

-BAŞARI İÇİN HALK MÜZİĞİ EZGİLERİ KULLANILSIN ÖNERİSİ-

Gedikli, davul ve zurnanın Türkiye'nin geçmişi uzun yıllara dayanan halk ve askeri müzik çalgısı olduğunu belirterek, ''Türkiye, pop müziğini Türk Halk Müziğine dayandırırsa başarılı olur. En belirgin örnek Ermenistan. Ülke, poplaştırdığı Türk Halk Müziği sayesinde ilk 10'a girdi'' diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Köstüklü ise, Ermeni ve Türklerin uzun yıllar boyunca birlikte huzur içinde yaşadığını ifade ederek, ''Selçuklu ve Osmanlı döneminde Ermeniler Anadolu'da huzur içinde yaşadılar. Doğal olarak bizim kültürümüzden oldukça fazla etkilenen Ermenilerin yaşantısında halen Türk izleri görülebiliyor'' dedi.