BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Ermenistan töreni tartışıyor

Ermenistan Dışişleri Sözcüsü Karapetyan, Dink'in cenaze törenine resmi katılım için henüz bir karar alınamadığını söyledi.

Abone ol

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vladimir Karapetyan, Hrant Dink'in Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesinin güçlü savunucusu olduğunu belirterek, "Bu üzücü saldırının Türk toplumunun, iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerine ihtiyaç duyulduğunu anlamasına yardımcı olmasını dileriz" dedi.
Karapetyan'ın Milliyet'in sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Saldırı hakkında Ermenistan halkının hissiyatı nedir?
- Yazıları vesilesiyle tehdit aldığını biliyor ve kaygılanıyorduk. Ölümü buradaki Ermenilerin ruhlarını derinden sarstı. Ailesine ve savunduğu değerleri paylaşanlara başsağlığı dileriz.

Saldırı Türk-Ermeni ilişkilerini nasıl etkiler?
- Ermenistan hiçbir önkoşul öne sürmeksizin Türkiye ile normal ilişkiler geliştirmeye hazırdır.

Ölümü ülkeler arasında yakınlaşma sağlayabilir mi?
- Bu olayın Türk toplumunun iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerine sahip olunması ihtiyacını anlamasına yardımcı olmasını diliyoruz.

Cenazeye resmi katılım olacak mı?
- Bazı opsiyonlar var. Kararı ülkemizin en yüksek liderliği verecek. Toplumumuzun değişik kesimleri ve sivil toplum örgütleri cenazede yer almayı düşünüyor. Cenazeye katılım, kamuoyumuzda çok aktif tartışılan konulardan biri.

Dink'in Türk bayrağına sarılması sizi rahatsız eder mi?
- Bu yorum yapacağımız bir konu değil. Ermeni geleneklerine göre cenaze töreninin nasıl yapılacağı konusunda son sözü ölenin ailesi söyler.

Türkiye'deki tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Türk kamuoyunun saldırının olduğu gün gösterdiği tepkiyi ve sıradan insanların onun öldürüldüğü yere akın ederek Hrant'a sevgilerini göstermesini televizyondan izlemek bizi samimi biçimde etkiledi.

Erdoğan'ın Ermeni tasarıları nedeniyle saldırıyı "manidar" bulmasını nasıl değerlendirdiniz?
- O açıklamayı izledik. Ama öldürülen kişi bir Türk vatandaşı. Hükümetinizin öncelikle Türk-Ermeni ilişkileri hakkında açık sözlülüğüyle tanınan, barış, diyalog ve hoşgörü yanlısı bir Türk vatandaşının şehrin ortasında öldürülmesinin nasıl mümkün olduğu konusundaki tutumunu görmek isteriz.

Saldırı, Ermeni yasa tasarılarının çıkışını tetikler mi?
- Saldırıyla, başka ülkelerin soykırım konusunu tartışma iradesi arasında doğrudan bağlantı göremiyorum.

'Suçlu, Türk devletidir'
Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ve diğer yetkililer, suçluların yakalanması-nı ve en ağır cezaya çarptırılması istedi. Aşırı milliyetçi Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnak), Dink'in öldürmesinin sorumlusu-nun Türk devleti ve hükümeti olduğunu iddia etti. Ermeni Türkolog Ruben Safrasyan da, Dink'i "devlet içindeki devlet"in öldürdüğünü öne sürdü.

Kaynak: Milliyet