BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Petrolde söz Bağdat’ın

Amerikan New York Times gazetesi, Irak yönetiminin petrolde anlaşmaya yaklaştığını yazdı.

Abone ol

Amerikan New York Times gazetesi, Irak yönetiminin petrolde anlaşmaya yaklaştığını yazdı. Irak’ın toprak bütünlüğünün garantisi olarak görülen yasa tasarısına göre, hükümet, petrol gelirini Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında paylaştıracak.

IRAK’ta aylar süren tartışma ve pazarlıklardan sonra hazırlanarak son şekli verilen petrol yasa tasarısı, tüm yetkiyi Bağdat yönetimine veriyor. Tasarıya göre merkezi hükümet, petrol gelirini Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında paylaştıracak.

KÜRT İTİRAZI
Kürtler, "onay" lafına da karşı çıktı. Bu yüzden taslakta "onay" yerine, "gözden geçirecek" ve "geri çevirebilecek" gibi kelimeler kullanıldı. Bu küçük ayrıntı bile, petrol konusunda anlaşmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu ortaya koyması açısından önemli.

Bir Kürt olan Başbakan yardımcısı ve yasa taslağını hazırlayan komitenin başkanı Berham Salih, taslaktaki üslup ve cümlelerin değiştirilebileceğini vurgularken, "Bu Irak’ın çıkartacağı en önemli yasadır. Bu yüzden uzun tartışmalara neden olması garipsenmemeli. İlerleme kaydettik ve devam etmeye ihtiyacımız var" dedi.

Petrol yataklarının önemli bir bölümüne sahip olan Kürtler ve Şiiler, petrol konusunda söz sahibi olmak istiyorlar. Ancak ABD, Sünni direnişini kırmak amacıyla buna karşı çıkıyor ve petrolün merkezi hükümet denetiminde olması, ülkedeki etnik ve mezhep gruplar arasında adil dağıtılması için baskı yapıyordu.

Kaynak: Hürriyet