BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,45
ALTIN 2.488,21
HABER /  GÜNCEL

Ermenistan Azerbaycan savaşında flaş karar

ERMENİSTAN Azerbaycan savaşında ateşkes sağlandı. Reuters'in geçtiği son dakika haberine göre Ermenistan ve Azerbaycan ateşkes şartlarında anlaştı.

Abone ol

ERMENİSTAN ve Azerbaycan Dağlık Karabağ'da cumartesi gününden bu yana süren çatışmalarda ateşkes sağlandığı haberleri geldi.

Reuters'ın haberine göre Ermenistan tarafından bir yetkili, "Ateşi kesmeleri emrini verdik" açıklamasını yaptı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı da ateşkesi doğruladı.

Anadolu Ajansı son dakika haberinde "Azerbaycan Savunma Bakanlığından, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çatışmaların durdurulduğu bildirildi" denildi.

70 ERMENİ ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı bu sabah yaptığı açıklamada  Dağlık Karabağ'daki ateş hattında çatışmaların sürdünü duyurmış, son iki günde 16 Azeri askerin hayatını kaybettiği bilgisini vermişti. 

Çatışmaların bilançosunu açıklayan bakanlık, 70 Ermeni askerinin öldürüldüğünü, 5 Ermeni tankının da imha edildiğini duyurdu.

ABD VE RUSYA ATEŞKES İÇİN GÖRÜŞTÜ

Çatışmaların durdurulması için uluslararası çabalar da sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında son günlerde yaşanan gerginliğe ilişkin konuştuğu duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Kerry'nin, Ermenistan-Azerbaycan arasında yaşanan gerginlik hakkında Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştüğünü belirtti.

Toner, "İki bakan görüşmede, Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan şiddet olaylarının bir an önce son bulması gerektiğini söyledi. Ermenistan ve Azerbaycan’ı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın desteğiyle tekrar konuşmaya çağırdı." diye konuştu.

GÜÇ KULLANMAYI BIRAKIN ÇAĞRISI

Toner, bir soru üzerine Kerry’nin, henüz Azerbaycan ve Ermenistanlı mevkidaşlarıyla konuşmadığını bildirdi. Yaşanan çatışmalar sonucunda siviller de dahil olmak üzere çok sayıda kişinin öldüğünü dile getiren Toner, “İki tarafın da bir an önce güç kullanmayı bırakması ve olabilecek muhtemel gerginliği önlemesi yönünde çağrı yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Konuyu nükleer zirve için Washington’a gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile ayrı ayrı yaptığı görüşmede ele aldığını belirten Biden, bölgede istikrarın, güvenliğin ve refahın sağlanması için Dağlık Karabağ bölgesinde kalıcı bir çözümün gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti.