BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  SEÇİM

Erken seçim anketinde olay HDP ve MHP sonucu

En son erken seçim anketi MAK Danışmanlık'tan geldi. Doğu ve Güneydoğu'da yapılan ankete göre yüzde 45'lik kesim "AK Parti tek başına hükümet olur." dedi. Katılımcılar "Yarın bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna -kararsızlar dağıldık

Abone ol

1 Kasım erken seçimlerine doğru geri sayım başladı. Kamuoyu araştırma şirketleri seçmen eğilimi ve davranışlarını incelemek üzere anketlere hız verdi.

Elindeki son seçim anketini yayınlayan MAK Danışmanlık, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde kritik bir oy gücü bulunan seçmenin tercihlerini araştırdı. Sonuçlarıyla 'şaşırtan' ankete göre HDP'ye bugüne dek görülmemiş bir oy oranı çıkarken, MHP'nin de 'yok denecek kadar' az bir yüzdelik bandında yer aldığı görüldü.


"AK PARTİ TEK BAŞINA HÜKÜMET OLACAK MI?"

Özellikle AK Parti ve HDP'nin seçim sonuçlarını etkileyecek kritik bir seçmen kitlesinin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu bölgesinde halk tercihini hangi partiden yana kullacak? MAK Danışmanlık'ın, Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı Doğu ve Güneydoğu'da 4 büyükşehir, 12 il ve 121 ilçede, bin 521 kişiye sorularak yaptığı araştırmasında, yaklaşık yüzde 45'lik kesimin "AK Parti tek başına hükümet olur." dediği ortaya çıktı.

mak-danismanlik-anket2.jpg
ERKEN SEÇİMİN 7 HAZİRAN'DAN FARKI...

Erken seçimde, sonucun 7 Haziran'dakiyle aynı çıkabileceğini ve koalisyon kurulacağını düşünenler yüzde 30 çıkarken, AK Parti'siz koalisyon ihtimali görenler yüzde 15'te kaldı.

mak-danismanlik-anket3.jpg

İşte o ankete göre partilerin son oy oranları: 

Araştırmada yöneltilen "Yarın bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" şeklindeki soruya, kararsızlar dağıldıktan sonra katılımcıların

-yüzde 51,8'i HDP,

-yüzde 26'sı AK Parti,

-yüzde 3,1'i CHP,

-2,9'u MHP cevabını verirken

-yüzde 14,2'si ise oy kullanmayacağını dile getirdi.

YÜZDE 20'Sİ KARAR DEĞİŞTİRDİ

"1 Kasım seçimlerinde, 7 Haziran 2015 seçimlerinde oy verdiğiniz partiden farklı bir partiye oy vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise ankete katılanların yüzde 63,5'i "hayır, 7 Haziran'da oy verdiğim partiye oy vereceğim", yüzde 21,5'i "evet, 7 Haziran'da oy verdiğim partiden farklı bir partiye oy vereceğim." dedi.

BÖLGENİNEN BÜYÜK SORUNU: TERÖR

Araştırmada sorulan "Size göre şu anda ülkemizin en önemli gündem konusu nedir?" şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 58'i 'terör/operasyonlar' cevabını verdi.