BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.437,83
HABER /  GÜNCEL

Sırp Bakan: Avrupa'ya yeni demir perde çekiliyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban Avrupa sınırlarının göç tehdidi altında olduğunu söylerken, Sırp Dışişleri Bakanı Ivıca Daciç Avrupa kıtasına yeni bir demir perde çekildiğini vurguladı.

Abone ol

Macaristan Başbakanı Viktor Orban Avrupa sınırlarının göç tehdidi altında olduğunu söylerken, Sırp Dışişleri Bakanı Ivıca Daciç Avrupa kıtasına yeni bir demir perde çekildiğini vurguladı.

Avrupa'ya uzlaşma çağrısında bulunan Macar Başbakanı Orban sığınmacıların Avrupa'nın "kapılarını kırdığını ve milyonlarca kişinin Avrupa'ya ulaşabileceğini" söyledi.

Orban Macar Parlamentosu'nun orduya yeni yetkiler tanımasından önce yaptığı konuşmada, "Bizi istila ediyorlar. Sadece kapıları çalmakla kalmıyor, hepimizin üzerine kapıları kırıyorlar. Sınırlarımız tehdit altında. Macaristan tehdit altında yani tüm Avrupa tehdit altında" diye konuştu.

Parlamentodan geçen yeni yasa, Macar Ordusu'na sınırdaki sığınmacıları kontrol altına almak için plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve ağ atan silahlar kullanılmasına izin veriyor.

'Yeni demir perde'

Bu arada, Sırp Dışişleri Bakanı Ivica Daciç Avrupa'ya yeni bir demir perde inşa edildiğini söyledi.

Daciç Avrupa Birliğini de sığınmacıları dışarıda tutmak için sınırlarda dikenli teller inşa edilirken, hiçbir şey yapmadan izlediği için kınadı.

Öte yandan, AB'nin 120 bin sığınmacının zorunlu kotalarla kıta geneline yerleştirilmesi planına karşı çıkan Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’nın dışişleri bakanları bugün Prag'da buluştu ve ortak tutum belirlemeye çalıştı.

Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların büyük kısmı Almanya'ya gitmek için yeni rotalar arıyor.

Haftasonu Avusturya'ya binlerce mülteci girerken, Macaristan üzerinden daha çok sayıda sığınmacının ulaşması bekleniyor.

Hırvat makamları da bu sabah itibariyle ülkeye 29 bin sığınmacının girdiğini bildirdi.

Yunan polisiyse 8500 sığınmacının bu sabah Makedonya'ya doğru gittiğini duyurdu.

Macaristan kapatılan Sırbistan sınırını yeniden açtı ancak sınırda sıkı denetimler başladı. Geçen hafta sınırın kapanması nedeniyle çok sayıda mülteci Hırvatistan'a geçmişti.

Hırvatistan başta mültecilerin girişine izin vermiş ancak daha sonra çok sayıda mülteciyle başa çıkamayacağını söyleyerek binlerce kişiyi Macar sınırına geri göndermişti. Macaristan da da sonra bu mültecileri daha batıya, Avusturya'ya taşıdı.