BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,73
ALTIN 2.486,34
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Volkswagen dünyayı şoke etti

Volkswagen'ın dizel araçlarının emisyon testlerinde ABD çevre standartlarını ihlal eden manipülasyonlar yaptığı ortaya çıktı.

Abone ol

Volkswagen CEO'su "Müşterilerimizin ve halkın güvenini kırmaktan dolayı derinden üzüntü duyuyorum" dedi.

EPA, Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı.

YANILTICI YAZILIM KULLANMIŞLAR

ABD Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA), Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların egzoz emisyon testleri sırasında emisyon test sonuçlarını yanıltıcı yazılım kullanarak manipüle ettiğini bildirmesinin ardından, Volkswagen Üst Yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn yazılı bir açıklama yaptı.

DİZEL MODELLERİN SATIŞI DURDURULDU

Alman otomobil devi Volkswagen ABD’de yürütülen soruşturma kapsamında dört silindirli otomobilleri ve Audi’nin dizel modellerinin ABD’de satışını durdurduğunu açıkladı.

VW’nin sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada, “O satışların durdurulduğu bilgisini onaylıyorum” dedi. Satışı askıya alınan söz konusu modeller VW’nin ABD satışlarının yüzde 23’üne denk geliyor. Yılın ilk 8 ayında firma ABD’de 280 bin araç sattı.

YÜZDE 19.2 DEĞER KAYBETTİ

Frankfurt borsasında işlem gören Volkswagen'in hisseleri, ABD'deki egsoz emisyon testi manipülasyonu haberinden sonra gün içinde yüzde 19,2 değer kaybına uğradı.

EPA'nın açıklamasını doğrulayan Winterkorn, "EPA ve Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu, Volkswagen Grubu'nun dizel araçlarını test ederken, ABD çevre standartlarını ihlal eden manipülasyonlar tespit etti" ifadelerini kullandı.

Volkswagen Yönetim Kurulu'nun söz konusu tespitleri ciddiye aldığını vurgulayan Winterkorn, "Ben şahsen müşterilerimizin ve halkın güvenini kırmaktan dolayı derinden üzüntü duyuyorum. Bu olayın gerçekliğini açıkça ortaya koymak için ilgili kurumlarla en hızlı ve şeffaf şekilde tam işbirliği yapacağız. Volkswagen bu konuda dahili soruşturma talimatı da verdi. Yasanın ya da iç kurallarımızın herhangi bir ihlaline müsamaha göstermeyeceğiz. Müşterilerimizin ve halkın güveni bizim en önemli varlığımız olmaya devam ediyor. Güvenin tekrar tesis edilmesi ve bundan dolayı kaynaklanan zararı tersine çevirmek için gereken her şeyi yapacağız" dedi.

40 KAT DAHA FAZLA KİRLETTİĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

EPA 18 Eylül'de, Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin manipüle edilmesinden dolayı çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiğini bildiren EPA, VW hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini duyurmuştu.