BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.400,50
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın Saygun pozunun gerçek amacı

Başbakan Erdoğan'ın Saygun fotoğrafı nasıl okunmalı. İmralı süreciyle yorumlandığında ortaya çıkan resim ne?

Abone ol

İNTERNETHABER (ÖZEL İÇERİK) - Bir yanda Öcalan ile kurulan pazarlık masası öte yanda Ergenekon'dan hüküm giymiş paşanın başucunda çekilen başbakan fotoğrafı.

Erdoğan'ın izlediği stratejinin manası bu mu;

0.20130209154840.jpg*Herkese selam durmak yok yola devam... (Çankaya'ya kadar..)

Başbakan Erdoğan, Ergin Saygun'a yaptığı ziyaret ile stratejik bir adım attı.
Bu stratejinin temelinde "başkanlık sistemi mi" var?
Erdoğan bu sebeple mi her kesime mavi boncuk dağıtıyor?

Zaman yazarı Ali Bulaç, İnternethaber.com'a fotoğrafın derinliğini yorumladı. Bulaç'a göre "Bu stratejik bir fotoğraf. Herkese selam yola devam... Çankaya'ya kadar... Bu olandır ama olması gereken başkadır."
erdoğan-silivriye-de-gider-mi-saygun.jpg
Kamuoyuna yansıyan ziyaretin "Ergenekon davasındaki süreci etkileyiciğini" belirten Ali Bulaç, "Erdoğan eğer TSK'da uzun süre görev yapan komutanı ziyaret etmeyi düşündüyse bu insani bir ziyaret. Fakat bu süren davayı etkiler diye düşünüyorum" dedi..

KEMALİST OYLARI İSTİYOR

Peki resmin büyüğüne baktığımızda ortaya nasıl bir strateji çıkıyor. İşte Ali Bulaç'ın internethaber'e yaptığı çarpıcı analiz;

"2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimine giderken Başbakan en küçük grubun dahi riske erdoğan-saygunu-ziyaret-etti.jpgedilmesine istemiyor. Kemalist ve cumhuriyet halk partisi çizgisindeki seçmenden de oy istiyor. Dolayısıyla çok yönlü bir strateji takip ediliyor.

HEDEFİ YÜZDE 70 OY

Türkiye çok köklü bir değişikliğe doğru giriliyor. İdari bakımdan radikal bir değişiklik olacak. Bunun başına geçecek isim de Erdoğan'dır. Haliyle bir konsensus sağlamak istiyor. Erdoğan'ın hedefi yüzde 51 değil, yüzde 70. Ancak o zaman toplum bu radikal değişimi kabul edebilir. Bunun için sadece muhafazaar seçmenin değil, bu zamana kadar karşısında duran kemalist seçmenin de bir desteğini almalı."

FOTOĞRAFTAN ÇIKAN 3 STATEJİ

Gazeteciler.com'un muhafazakar kesimin nabzını tutan yazıları ile bilinen ismi Levent Gültekin ise Erdoğan'ın verdiği bu fotoğrafın 3 mesajı olduğunu söylüyor.
O mesajlar şöyle;

1-Öcalan ile pazarlık : Öcalan ile mücadele eden komutanlara terörist damgası vurup, Öcalan ile pazarlık masasında oturabilmek imkansız birşeydi. Bu fotoğraf Öcalan'ın toplumdaki negatif algısının yumuşatılmasına katkı sağlayacak.

2-Başkanlık projesi : Erdoğan'ın başkanlığı önündeki en büyük engel karşısındaki yüzde 50'nin kemikleşmesiydi. Bu ziyaret o yüzde 50'ye indirilmiş yumuşatma balyozu oldu.

3- Cemaat : Erdoğan, cemaat adına iş gören ve hukuki alanda tepki alan kararların ardında duran kesimi bu fotoğrafla "öteki" yaptı.