BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05
HABER /  GÜNCEL

Suriye krizi için yeni plan

Suriye Ulusal Konseyi, krizin aşılması için yeni bir plan hazırlığında

Abone ol

Suriye Ulusal Konseyi (SUK), 20 Şubat'ta düzenlenecek toplantıda Suriye krizinin çözümü için yeni bir girişim planı sunacaklarını bildirdi.

SUK Üyesi Hişam Merve, Suriye krizinin çözümü için yeni girişim planının 20 Şubat'ta İstanbul veya Kahire'de yapılması planlanan toplantıda ele alınacağını belirtti.

SUK'un yeni hazırladığı plana göre, toplantıda geçici hükümetin oluşturulma aşamalarının görüşüleceğini belirten Merve, hükümetin, muhaliflerden ve Suriye yönetiminde olup ta elleri kana bulaşmamış siyasilerden oluşacağını ifade etti.

Geçici hükümetin, ulusal kongreyi hazırlaması gerektiğine değinen Merve, yeni anayasanın ulusal kongre tarafından hazırlanarak halkın onayına sunulacağını kaydetti.

BEŞŞAR ESAD'IN AKIBETİ

Daha sonraki aşamanın ise anayasaya uygun olarak devletin yasama ve yürütme organlarının düzenlenmesi olduğunu dile getiren Merve, hazırlanan planda Beşşar Esed'in akıbeti hakkında kesin bir karara varılmadığını dile getirdi.

Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in diyalog çağrısı ve yeni girişim planı arasında bir değerlendirme yapmaktan kaçınan Merve, ''Muaz el-Hatib'in yaptığı diyalog çağrısı, Suriye yönetiminin tutukluları serbest bırakmamasından bir kaç saat sonra geçersiz kalacak'' dedi.

SMDK Başkanı Hatib, Suriye yönetimine yaptığı diyalog çağrısına karşılık iyi niyet göstergesi olarak, yönetimin pazar gününe kadar ellerindeki kadın tutukluları serbest bırakmasını istemişti.

Buna karşılık, Suriye Enformasyon Bakanı Umran ez-Zuabi ise Esed yönetiminin diyaloğa açık olduğunu ancak bunun için herhangi bir ön şart kabul etmediklerini açıklamıştı.