BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Erdoğan'ın istediği Başkanlık sistemi

Erdoğan, gazetelerin yayın yönetmenlerine yaptığı açıklamada başkanlık sistemi için "Türk tipi bir model" düşündüğünü açıkladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Başbakan Erdoğan ve AK Parti'nin önde gelen isimlerinin yeniden gündem taşıdığı "başkanlık sistemi" tartışmasında yeni bir sayfa açıldı. Endonezya ve Brunei ziyaretlerinin ardından Türkiye’ye dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, gazetelerin yayın yönetmenlerine yaptığı açıklamada başkanlık sistemi için "Türk tipi bir model" düşündüğünü söyledi.

Türkiye'nin kültürel ve sosyal değerlerinin başkanlık modelinde göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin bu konudaki çalışmalarını kitap olarak yayınlayacağını duyurdu.

"İLLA ABD MODELİ OLSUN DEMİYORUM"

"Ben illa ABD sistemi olsun demiyorum. Öyle çalışalım ki Türk sistemi olsun. Çok farklı sistemlerin bize faydalı yanlarını alalım, kültürel ve toplumsal yapı farklılığı nedeniyle uygulayamayacağımız yanlarını ayıklayalım. Katılımcı karar alma sistemi oluşturalım, tartışalım. En ideali için karar verelim. Ama muhalefet tartışılsın bile istemiyor. Bu konuda bizim AK Parti olarak çalışmalarımızı kitap olarak yayınlayacağız."

"BAŞKANLIK SİSTEMİ KOALİSYON TEHTİDİNİ ORTADAN KALDIRIR"

"Şahsım için Anayasa yapma mantığı yanlıştır. Kolay değil, 10 yıllık tecrübemiz var, farklı cumhurbaşkanlarıyla çalıştık. Anayasa Mahkemesi’ne ait olan yerindelik hakkını kullanan cumhurbaşkanı yürütmeye vakit kaybettirir, işini zorlaştırır. Bugün biz Cumhurbaşkanımızla uyum içindeyiz. Ama yarın aynı sıkıntı olmayacağı nereden belli. Başkanlık sisteminin avantajı koalisyon tehdidini ortadan kaldırmasıdır."