BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.294,57
HABER /  DÜNYA

Erdoğan'ın bahsettiği o Rus iş adamından flaş karar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD'le petrol ticareti yapmakla suçladığı Rus iş adamı ve Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan Ilyumzhinov, görevinden çekildi.

Abone ol

Rusya'yla krizin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamalarda, "Bir de Rusların meşhur satranç ustası var o da bu yarışın içinde, o da petrol tüccarlığı yapıyor" diyerek Kirsan Ilyumzhinov'un ilişkilerine dikkat çekerken; ABD Hazine Bakanlığı'nın da geçen ay itibariyle aynı ismi kara listeye aldığı ortaya çıkmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından 1995'ten bu yana Dünya Satranç Federasyonu (FİDE) Başkanlığı'nı yapan Ilyumzhinov dün FIDE Yönetim Kurulu'yla bir araya geldi.

GÖREVİNDEN ÇEKİLMEYİ TEKLİF ETTİ

Toplantıda üye ülkeler iddialarla ilgili bilgi almak istedi. Yapılan görüşmelerin ardından Ilyumzhinov görevinden belirsiz bir süre için çekilmeyi teklif etti.

Karar dün gelişmeler üzerine Yunanistan'da yapılan olağanüstü FİDE Yönetim Kurulu toplantısı sonrası açıklandı. Toplantıya FIDE Asbaşkanı olarak Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay da katıldı.

YETKİ VE GÖREVLERİNİ YUNANİSTAN'A BIRAKTI

Açıklamada Ilyumzhinov'un ABD tarafından kara listeye alınması nedeniyle böyle bir karar aldığı belirtildi. Açıklamada, Ilyumzhinov'un ABD yaptırımları kaldırıncaya kadar görevden çekileceği bilgisi verilirken, Ilyumzhinov'un ilk toplantıda gelişmeler hakkında yönetim kuruluna bilgi vereceği ifade edildi. Ilyumzhinov, yetki ve görevlerini Yönetim Kurulu'nun onayı ile Yunanistan Satranç Federasyonu Başkanı Georgios Makropoulos'a bıraktı.

Makropoulos'un da toplantıda yaptığı ilk değerlendirmede yeni dönemde Türkiye Satranç Federasyonunun (TSF) öneminin daha da arttığını vurguladığı öğrenildi.