BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.428,24
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan Türkiye yolunda ABD sürprizi!

Latin Amerika ziyaretini yarıda kesen Erdoğan bir sürpriz daha yaparak planlama dışında bir mola verdi.

Abone ol

Güney Amerika programını erken bitirerek sürpriz yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağı dönüş yolunda bir sürpriz daha yaparak ABD’nin Houston kentine iniş yaptı. Cumhurbaşkanlığı ofisindeki yetkililere göre bu mola programda olan bir durum değildi.

Uçağın Houston’a iniş nedeninin yakıt ikmali olabileceği belirtilirken başka etkenler de iddialar arasında yer aldı.

BÜYÜKELÇİ KILIÇ'LA GÖRÜŞTÜ

TC-TUR uçağının havalandığı havaalanının niteliği nedeniyle eksik yakıt ile havalanmak zorunda kaldığı, bu nedenle de yakıt ikmali ihtiyacı doğduğu tahmin ediliyor. İrlanda'nın Dublin ya da ABD'nin Houston kentinde yapılabilecek ikmal için pilotlar Houston'ı seçti. Bu karar bir gün önceden belirlendiği için Washington Büyükelcisi Serdar Kılıç'a da bilgi verildi. Erdoğan'ı taşıyan TC-TUR uçağı dün Öğlen saatlerinde Houston havaalanına indi. Erdoğan ve heyeti yaklaşık bir saat süren ikmal sırasında uçakta beklediler. Heyete Büyükelçi Kılıç da eşlik etti

SON ANDA FİKİR DEĞİŞTİRMİŞ OLABİLİR

Diplomatik kaynaklar, yaşanan program değişikliğinin Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde de sık sık rastlanan türden bir değişiklik olduğunu belirttiler. Bir kaynak, Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde de son anda fikir değiştirebildiğini ve “Hadi gidiyoruz” diyerek Türkiye’ye erken dönüş yaptığını aktardılar. 

TEKNİK SEBEPLE DEDİLER AMA

Üst düzey bir Türk yetkili ise Erdoğan’ın neden Mexico City’den direkt Ankara’ya dönmeyip önce Houston’a uğradığı sorusuna ise “Teknik sebeplerden yakıt ikmali nedeniyle önce Houston’a geçtiği” şeklinde yanıtını verdi. 

NORMALDE MENZİLİ YETİYORDU

Ancak Cumhurbaşkanlığı için geçen sene satın alınan Airbus 330-200 tipi TC-TUR uçağının, ekstra yakıt tanklarıyla 15 bin 400 kilometre uçabildiği açıklanmıştı. Bu durumda Erdoğan’ın 11 bin 860 km olan Mexico City-Ankara uçuşunu gerçekleştirmek için aslında teknik açıdan Houston’a geçmesi gerekmiyordu. Zira Houston’dan Ankara’ya olan mesafe de 10 bin 744 km’ydi.



"Planefinder" internet sitesindeki radar görüntüleri, Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan uçağın Houston'a indikten sonra ABD'nin kuzeydoğusuna doğru hareket ettiğine işaret ediyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan özel uçak "TUR", TSİ 18.00 sularında İrlanda semalarında uçarken...

Erdoğan ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak "TUR", TSİ 07.30'da Meksiko Juarez Askeri Havaalanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzere havalanmıştı.