BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Somali dedikodusuna cevap

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Somali Cumhurbaşkanı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, son günlerde Somali ile ilgili Türkiye'de dillendirilen dedikodulara cevap verdi. 'Türkiye'de açlar varken Somali'ye gidilmesini' eleştirenler Başbakan'ın gündemindeydi:

"Kuru dua yetmiyor fiili duaya gerek var. Buradan ülkeme de sesleniyorum; bazı dedikodular var. Yani 'Türkiye'de açlar, sefiller varken, Somali'de ne iş var' gibi yaklaşımlar ortaya koyanlar var. Onlara tavsiye ederim, gelip şöyle Somali'yi bir gezsinler.

 

 TARİHİ ZİYARETTEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. 

UYGAR DÜNYA SOMALİ TESTİNİ GEÇMELİ

HEYETİN UÇAĞINDA PANİK!
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretinde kendisine eşlik edecek heyeti taşıyan uçak büyük tehlike atlattı.
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Somali'deki insanlık dramına bizzat tanıklık eden Erdoğan dünya kamuoyuna bir kez daha çağrıda bulundu:

"Burada yaşananlar insani değerlerin test edilmesidir. Uygar Dünya somali testini başarıyla geçmelidir.  Lütfen parklarda güle oynayan çocukların hakkının buradaki çocuklar için de geçerli olduğunu unutmayın. Az önce gezdiğimiz kamplardaki çocukların durumunu gördük. O yavrulardan biri yolda vefat etti."

Türkiye olarak diğer ülkeler 'ne der' beklemediklerini ifade eden Erdoğan, Somali'nin yol haritasını Dolmabahçe'de ilgili kurumlarla çizeceklerini anlatarak, bu ülkeye neleri yapmayı düşündüklerini anlattı:

SU KUYULARI VE BÜYÜKELÇİLİK AÇILIYOR

Süratle Somali’ye büyükelçiliğimizi de açıyoruz. Büyükelçiliğin kurulmasıyla birlikte çok daha yoğun bir şekilde bu koordinasyonun sağlanacağını düşünüyoruz. Somali'nin kendi iç barışını sağlamada mesuliyetimizin olduğunu düşünüyoruz.  Ciddi bir su sorunumuz var. Bol miktarda su kuyuları açarak bu sorunu minimize etmek istiyoruz.

HAVAALANI YOLU YAPILACAK

Belli merkezlere jeneratörler yerleştirerek, enerji konusundaki sıkıntıyı da hiç olmazsa minimize etmek istiyoruz. Yolların halini gördünüz, adeta safari yapar gibi bir durum söz konusu. Onun için havaalanı-şehir arasındaki yolu inşallah süratle yapacağız.

TARİHİ ZİYARETTE NELER YAŞANDI?
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kıtlığın, yoksulluğun ve savaşın pençesindeki Somali'ye yaptığı tarihi ziyarette neler yaşandı? Haberin detayı için TIKLAYIN!..

Yol kenarlarında affınıza sığınıyorum kesilmiş hayvanların kurumuş kemikleri var. Sağlıklı yapı olmuş olsa bu kemikler kullanılabilir. Gel gör ki burada bunu tesis etmek mümkün değil.

ÇÖP KAMYONLARI

Fakat bu kemiklerin fırınlarda yakılması gerekiyor. Çocukların bunların yakınında yaşaması risk. Süratle sıkıştırılmış çöp taşınmasına yönelik çöp kamyonları göndereceğiz.

TOKİ OKUL YAPACAK

Okul noktasında TOKİ devreye girerek inşaatları üstlenecek. Somali ile bu süreci beraber yaşamayı kendimize hedeflemiş durumdayız. İnanıyorum ki kendi kaynaklarını devşirecek farklı bir güce sahiptir. Bu konuda birikimlerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu bildirdim.

KURU DUANIN YERİNE FİİLİ DUA ZAMANI

Umutlarınızı asla yitirmeyin. Umutlarını asla yitirmesin Somali. Kalbimiz sizinle beraberdir. Bu felaketler esnasında ölenlere de başşsağlığı diliyorum. Ama kuru kuru duaların yerine şimdi fiili dua zamanıdır.

Kuru dua yetmiyor fiili duaya gerek var. Buradan ülkeme de sesleniyorum; bazı dedikodular var. Yani 'Türkiye'de açlar, sefiller varken, Somali'de ne iş var' gibi yaklaşımlar ortaya koyanlar var. Onlara tavsiye ederim, gelip şöyle Somali'yi bir gezsinler.

SOMALİ'DE TARAFLAR ARASINDA ARABULUCULUK

Şebab örgütü ile ilgili hükümet arasındaki sıkıntıları gidermeye yönelik gayretimiz olacak. Ramazan ayında başarabilirsek inanıyorum tüm Somali kazanır. Cumhurbaşkanı olumlu bakıyor umuyorum ki şebab da olumlu bakar."