BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,57
ALTIN 2.381,69
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan İstanbul'da flaş Kobani açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Esenler'de toplu açılış töreninde konuştu.

Abone ol

İstanbul, Esenler Belediyesi'nin toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobani olayları hakkında sert açıklamalar yaptı.

Erdoğan, "Bazı çevrelerin Kobani meselesine bu denli yaklaşmış olmaları çok önemli. Buradaki mücadelede yerimizi aldığımızı söylüyorum. Kobani'de şu an 2 bin şavaşçı var. Türkiye'de 1 milyon 600 bin sığınmacı var. Onlara yaptığımız yardım 4.5 milyar doları buldu. Türkiye bütün bu harcamaları yaparken, 230 bin çatırkent ve konteyner kent kurarken dünyanın gönderdiği sadece 200 milyon dolardı. Batının sesi çıkmıyor. BM'nin sesi çıkmıyor. Siz ne işe yarıyorsunuz. Bir de utanmadan Türkiye bu işe sessiz kalıyor diyorlar." dedi.

"BUGÜN GERİYE DÖNÜP BAKTIĞIMIZDA..."

Esenler'in tarihini, geçmişini bilirim bir İstanbullu olarak. Hamdolsun 1990'dan bu yana buralar çok hızlı bir değişimi bizim zihniyetimizle yaşadı. Başbakan olarak İstanbul'a Esenler kazandırmanın iftiharını yaşadık. Bugün geriye dönüp baktığımızda eski İstanbulla yeni İstanbul arasında dağlar kadar fark var. Burada bu icraatlarda akıl var, bilgi var tecrübe var ve neticlendirme var. Biz bunu böyle yaptık

26575349.jpg

KANAL İSTANBUL'U UNUTMADIK

Kanal İstanbul sözümüzü unutmadık. İhale hazırlıkları yapılıyor. Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Tüm insanlar için hayaller kurmaya devam edeceğiz. 2013 hedefleri doğrultusunda adım adım ilerliyor.

TÜRKİYE TARİHİ BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR

Türkiye bölgedeki gelişmeler açısından tarihi bir süreçten geçiyor. Suriye ve Irak başta olmak üzere yaşanan tüm olayların etkilerini İstanbul'da bile hissediyoruz.

Biz böyle bir Türkiye’nin yeniden imarı yeniden ihyası için çalışıyoruz. Bundan taviz yok.
Bosna’dan, Suriye’den, Mısır’dan, Filistin’den bana ne diyemezsiniz. Eğer biz Osmanlı’nın, Selçuklu’nun bakliyesi üzerinde bir Türkiye ise buralarda olanlardan ‘bana ne’ deme hakkımız yok. Bu, büyük devlet olmanın görevidir. Biz güçlü olacağız ki komşularımız da güçlü olabilsin.

SİZ PEŞMERGELERE NEDEN MÜSAADE ETMİYORSUNUZ?

Fransa'daydım orada verdiğim konferansta Batı medyasının Türkiye'yi nasıl karaladığını gördüm. Batı medyasının asparagas haberlerle yalan yorumlarla Türkiye’yi karaladığını gördüm. Soru şu, "Siz peşmergelere neden müsaade etmiyorsunuz, siz ÖSO’ya neden müsaade etmiyorsunuz?" Dedim ki bunu size kim söylüyor. Siz bana bu soruyu sorarken yalan bir soru üretiyorsunuz dedim.
Şu anda peşmergeler Türkiye toprakları üzerinden geldi ve Kobaniye girdi. ÖSO geldi girdi. Bak senin bunlardan daha haberin yok. Tam aksine PYD denilen bir terör örgütü bunları almıyordu. Sonunda almak zorunda kaldı. Niye? Dert başka. Bir üst takım bunları farklı yönlendiriyor.

NEDEN KOBANİ?

Ve şu anda Kobani. Kobani neden bu kadar önemli? Kobani’yi bu kadar önemseyenler Hama’yı, Humus’u neden önemsemediler. Irak’ın şu anda yüze 40’ı DEAŞ’ın işgali altında oraları neden önemsemiyorlar.
Türkiye atacağı adımları dikkatli atmak zorundandır. Kusura bakmasınlar biz aklımızı kiraya vermedik. Bizim ne aklımız ne irademiz ipotek altında değildir.

Birkaç aydır hem Türkiye içinde hem Türkiye dışında bazı çevrelerin Kobani meselesine bu denli yaklaşmış olmaları çok önemli. Ben gayretle buradaki mücadele yerimiz aldığımızı söylüyorum. Kobani’de şu anda 2 bin savaşçı var. Ama orada 200 bin insan Türkiye’ye geldi.

Şu anda Türkiye’de 1 milyon 600 bin sığınmacı var. Yaptığımız harcama 4,5 milyar doları buldu. Türkiye bütün bu harcamaları yaparken dünyanın bize gönderdiği destek 200 milyon dolar Batı, BM sesleri çıkmıyor. Siz ne işe yarıyorsunuz? Türkiye üzerine düşeni yapıyor ama utanmadan sıkılmadan “Türkiye sessiz kalıyor” diyorlar.

ŞOV YAPTILAR

Kobani üzerinden bölücü terör örgütünün temsilcisi durumundaki siyasi parti kendi tabanını sokağa davet ediyor. Ve sokaklara ateşe verdiler mi? 40 kadar vatandaşımız öldü mü? Öldü…
Ve bunlar ne kazandı ne elde etti. Sabah akşam Kobani diyenler Kobani için ne yaptı. Sadece şov yaptılar ülkeyi kana buladılar.
Ama hiç merak etmeyin onların bir hesabı varsa bizim de bir hesabımız var, Allah’ın da bir hesabı var.
Hani İstanbul'da 12 ağaç bir yerden sökülüp başka yere dikildiğinde İstanbul’u ateşe verdiler ya. Ne demişlerdi, “hala anlamadın mı mesele ağaç değil…”

Şimdi ne diyorlar, “hala anlamadın mı mesele Kobani değil…”  Mesele Kobani değil. Türkiye artık bu algı operasyonuna prim vermez. Kobani üzerinden sokağa çıkanların, sokakları yakanların bir hesabı var. Merak etmeyin bizim de var. Dertleri Kobani değil Kobani üzerinden başka hesaplar yapıyorlar.

KOBANİ BAHANESİYLE...

Topraklarımız içinde ve dışında her türlü kötü faaliyetleri biliyoruz. Hepsine karşı tedbirlerimizi aldık alıyoruz.
MGK’ya ilk kez cumhurbaşkanı sıfatıyla başkanlık ettim. Gerek paralel yapılanma, gerek bölücü örgüt, dışarıda DEAŞ, hepsini çok yakından izliyoruz önlemlerimizi de buna göre alıyoruz.
Yaklaşık 1 ay önce Kobani bahanesiyle yapılan sokak eylemleri ne yazık ki bir siyasi parti tarafından organize edildi.

Ana muhalefet partisi bu eylemlere ne yazık ki çanak tuttu. Ne yaptılarsa kendilerine yaptılar.
Güya haklarını savunduklarını iddia ettikleri Kürt kardeşlerimize zarar verdiler.
Ölen Kürt kardeşim, öldüren Kürt… Bunlar yapanın yanında kar kalmayacak.