BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,18
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de çatışmalar yoğunlaştı

Peşmerge'nin ağır silahlarla Kobani'ye girişi üzerine çatışmalar da yoğunlaştı. BBC Türkçe'ye konuşan yetkililer "YPG ve Peşmerge'nin IŞİD'e füze saldırısı düzenlediğini" söyledi. Diğer yandan IŞİD'in Irak Anbar'da toplu infaz gerçekleştirdiği bildirildi.

Abone ol

Iraklı Kürt Peşmerge gücünün Cumartesi günü Kobani'ye geçmesinin ardından bölgede çatışmalar yoğunlaştı.

Kobani'de çatışmalar sürerken, Irak'ın Anbar vilayetinde de IŞİD'in Sünni Elbu Nimr aşiretine mensup yüzlerce kişiyi de infaz ettiği bildirildi.

Kobani'de Irak Şam İslam Devleti IŞİD'e karşı savaşan YPG (Halk Savunma Birlikleri) Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Peşmerge'nin hepsi Kobani'ye geldi ve yerlerine vardı. Silahları da sağlam geldi" dedi.

Kobani'ye giden Peşmerge güçleri tanksavar füzeleri, ağır makineli tüfekler ve topların bulunduğu silahları da kente soktu.

YPG Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen, Kobani'de çatışmaların 'dört cephede sürdüğünü ve en şiddetli çatışmaların doğu cephesinde yaşandığını' belirtti.

Hesen, ağır silahların Kobani'ye ulaştırılmasına dair de "Peşmberge'nin silahıyla gelmesi çok iyi oldu. Bu silahlar daha önce bizde olsaydı IŞİD'i Kobani'den temizlerdik. En büyük sıkıntımız silahtı" dedi.

'Kürtler arasında fark yoktur'

YPG sözcüsü "Peşmerge'nin gelişini, Kürt ordusunun kurulmasına ve Kürtlerin ortak savunma gücü için atılmış bir adım olarak görüyoruz" diye konuştu.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo da, Kobani'nin doğu ve batı cephesinde çatışmaların yoğunlaştığını belirtip "Peşmerge'nin gelişini önemsiyoruz. Kürtler için önemli bir gelişmedir. Kürtler arasında bir fark yoktur, hepsi birdir. Kürtlere karşı nerede bir tehlike olursa, bu güç harekete geçmelidir" dedi.

Kurdo, "Cumartesi günü Peşmerge ve YPG ortaklaşa olarak IŞİD'in mevzilerine füzelerle saldırıda bulundu" diye ekledi.

YPG Kobani Sözcüsü Şoreş Hesen, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) 52 mensubunun da Kobani'ye vardığını belirtip "ÖSO daha önce de Kobani'deydi, ÖSO farklı bir yerde savaşıyor. Peşmerge ise YPG ile beraber IŞİD'e karşı farklı bir yerde savaşıyor" dedi.

Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı da, Pazar günkü çatışmaların son birkaç güne kıyasla daha şiddetli olduğunu aktardı.

Anbar'da toplu infaz

Diğer yandan AFP haber ajansının aktardığına göre IŞİD, Irak'ın Anbar vilayetinde "üç ayrı saldırıda 200'den fazla aşiret mensubunu öldürdü."

AFP'nin bir aşiret liderinin Pazar günkü ifadesine dayandırdığı haberde, Sünni Elbu Nimr aşiretine mensup kişilerin 'son 10 gün içinde infaz edildiği' belirtildi.

Ajansa konuşan Emniyet yetkilisi Şaban el Obaidi, öldürülenlerin sayısının '200'den fazla olduğunu' ifade ederken, Anbar vilayet konseyi başkan yardımcısı Faleh el Essavi ise rakamın 258 olduğunu söyledi.

Essavi, öldürülenlerin arasında Sünni Elbu Nimr aşiretine mensup kadın ve çocukların da bulunduğunu belirtti.

Ajanslar, IŞİD'in Anbar'da son birkaç günde 'en az üç defa toplu infaz gerçekleştirdiğini' ve sonuncusunun 50 aşiret mensubunun öldürüldüğü Ras el Maa köyünde yaşandığını aktarıyor.