BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

AK Saray New York Times'ta sürmanşet!

Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ABD gazetelerinde manşet oldu...

Abone ol

New York Times Gazetesi, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içine yapılan yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı dün sürmanşetten verdi.

"Türk lider, çatışmaları kullanarak gücünü pekiştiriyor" başlıklı haberde, yaklaşık 350 milyon dolarlık bir maliyet ile Ankara’da inşa edilen yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirenler için güçlü bir sembol haline geldiği kaydedildi. 

Razi Canikligil'in Hürriyet'te yer alan haberine göre, haberde, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yaklaşık 1000 oda, son model bir yeraltı tüneli sistemi ve anti-casusluk teknolojisine sahip olduğu ve Beyaz Saray, Kremlin ve Buckingham Sarayı’ndan daha büyük olduğu belirtilirken, 200 milyon dolarlık yeni Cumhurbaşkanlığı uçağına da yer verildi. 

Gazetede, İstanbul Boğazı’na bakan yeni çalışma ofisi ile tüm bunların, Erdoğan’ın büyük hedefleri için yapıldığı belirtildi.

page_ak-saray-nytimesin-mansetinde-erdogan-catismalari-kullanarak-gucunu-pekistiriyor_094906687.jpg

ERDOĞAN PUTİN GİBİ' HANGİ GÖREVDE OLDUĞU FARKETMEZ!

New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e benzediğini yazdı. Batı basınının Putin’i neredeyse bir diktatör olarak gördüğü bilinirken, New York Times Erdoğan için,”Putin gibi, hangi görevde olduğu fark etmez: O, ülkenin yüce lideri gibi davranıyor” ifadelerini kullandı.

Tim Arango imzasını taşıyan makaleye göre, Erdoğan’ın yeni görevinde ‘başbakanlık yetkilerini de kullanması’ nedeniyle, ‘Beyaz Saray diplomatlarına, iki ülke arasındaki görüşmelere Başbakan Davutoğlu’nu da dahil etmeleri gerektiğini hatırlatmak‘ durumunda kalıyor.

New York Times’ın uluslararası haber sitesinin gün boyu manşetinde tuttuğu haber-analiz özetle şöyle:

‘AK Saray bütün muadillerinden  büyük’

* Bir zamanlar Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün özel mülkü olan yaklaşık 202 bin 350 metrekarelik ormanlık arazide yükselen yeni cumhurbaşkanlığı sarayının yaklaşık 1000 odası, bir yeraltı tünel sistemi ve casusluğa karşı son teknoloji bir sistemi var. Beyaz Saray’dan, Kremlin’den ve Buckingham Sarayı’ndan büyük. 350 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor.

Hırslarına hizmet etmek için…

* Bir de, fiyatının 200 milyon olduğu tahmin edilen yeni, yüksek teknoloji ürünü cumhurbaşkanlığı jeti var. Tabii bir de, Osmanlı dönemine ait, restore edilmiş, Boğaz’a bakan köşk var. Bunların hepsi, tek bir adamın çok büyük olan hırslarına hizmet etmek için yapıldı: Recep Tayyip Erdoğan.

Putin gibi

* İnancını demokrasiyle uzlaştırdığı için sık sık Müslüman dünyaya model gösterilen İslamcı bir politikacı kimliğiyle, Erdoğan 10 yılı aşkın süredir iktidarda. Fakat Putin gibi davranarak, bugünlerde çok farklı bir şeyi temsil ediyor. Rusya’nın devlet başkanı gibi, Erdoğan için hangi görevde olduğunun bir önemi yok: O, ulusun yüce lideri.

ABD’yle de Putin modeli

* Türkiye’de teknik olarak cumhurbaşkanı başbakandan sonra gelir. Fakat pratikte, Erdoğan ağustosta cumhurbaşkanıs seçildikten sonra iktidarı ve başbakanlık görevini yeni konumunda topladı. Ve başkanlıkla başbakanlık görevi arasında gidip gelen Putin’le yaşandığı gibi, Erdoğan da güçlendikçe ABD’yle ilişkilerindeki gerilim yükseldi.

Bir yıl önce ‘düşecek’ sanılıyordu

* 2015’in başında, bunların hiçbirinin olacağı belli değildi. 2013 yazındaki etkili hükümet karşıtı protestolar karşısında hala sersemlemiş haldeyken, Erdoğan kendisini ve yakın çevresini hedef alan geniş kapsamlı bir yolsuzluk skandalıyla karşı karşıya kalmıştı. Birçok yorumcu hükümetinin düşeceğini öngörüyordu.

Kavgayı kullandı

* Bunun yerine, başbakanlığın yetkilerini kullanmaya devam ederek, Washington ve siyasi düşmanlarıyla yaşadığı ihtilafı gücünü pekiştirmek için kullandı. Muhafazakar tabanını dini açıdan ateşli gündeminin altında birleştirdi; IŞİD militanları konusunda Amerikan politikasıyla çatıştı; karşı karşıya kaldığı bir dizi kirzden de yabancı müdahalesini sorumlu tuttu. Türkiye’nin sorunları katlanarak büyürken (Suriye sınırında çatışma var, NATO müttefikleriyle ilişkiler gergin, ekonomi üzerinde baskı var), Erdoğan’ın gücü arttı.

Davutoğlu başbakan ama…

* Türkiye’nin eski dışişleri bakanı olan Ahmet Davutoğlu bugün başbakan. Fakat ABD Başkanı Barack Obama’yla Türkiye’nin IŞİD’le savaştaki rolünü telefonda ele alan kişi Erdoğan. Bu arada, Beyaz Saray iki ülke arasındaki görüşmelere Davutoğlu’nu da dahil etmeleri gerektiğini hatırlatmak durumunda kalıyor.

Esad ısrarı

* Türkiye’nin IŞİD’e karşı üslerini ABD’ye açmayı reddetmesi ve koalisyonun Beşar Esad hükümetini de hedef almasında ısrar etmesi, iki ülke arasındaki derin bölünmeleri su yüzüne çıkardı. Bu da yorumcuların, Türkiye’nin bir müttefik olarak güvenilirliğini sorgulamasına yol açtı.