BIST 9.814
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.432,30
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan G20'ye damga vuran davet

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20'nin açılış töreninde dünya liderlerini Ankara ve Paris'teki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya'daki G20 zirvesinin açılış töreninde liderleri Ankara ve Paris'teki terör saldırıları için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti. Terörizmin dünya barışı ve güvenliği tehdit ettiğini ifade eden Erdoğan, terörle mücadele konusunda kararlılı olunması gerektiğini söyledi.

G20 zirvesi kapsamında düzenlenen oturumun açılış konuşmasını yapan Erdoğan, liderleri başta Ankara ve Paris'teki saldırılar olmak üzere tüm terör saldırılarında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunmaya davet etti. Erdoğan, Paris'te meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınadığını söyleyerek, "Fransız dostlarımıza ve aramızda bulunmayan Hollande'a kayıpları için samimi üzüntülerimi iletiyorum" diye konuştu.

"TERÖRLE MÜCADELEYE İLİŞKİN..."

Açılış töreninde Paris'teki saldırılara ve Türkiye'nin son 4 aydır yaşadığı terör saldırılarına dikkat çeken Erdoğan, terörizmin barış ve güvenliğini

Uluslararası sistemde her alanda kapsayıcılık bir başka ifadeyle adalet temelinde çok acil bir güncellemeye ihtiyaç var

tehdit ettiğini kaydetti. Erdoğan, terörle mücadeleye ilişkin iş birliğinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığının daha güçlü şekilde ifade edilmesi gerektiğini söyledi.

"TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Mülteci sorunu konusunda uluslararası toplumun çok iyi bir sınav verdiğini söylemenin mümkün olmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu;

"İnsani sorunlar bakımın son derece ciddi sonuçları olan mülteci krizi konusunda da uluslararası dayanışma ve iş birliği gittikçe daha büyük önem kazanıyor. Maalesef uluslararası toplumun bu konularda çok iyi bir sınav verdiğini söyleyebilmemiz mümkün değildir. Uluslararası sistemde her alanda kapsayıcılık bir başka ifadeyle adalet temelinde çok acil bir güncellemeye ihtiyaç var. Bu iki konuyu bu akşamki çalışma yemeğimizde etraflıca ele alma fırsatı bulacağız. G20 Antalya Zirvesi'nin bu konuda tarihi bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.

ERDOĞAN'DAN ADALET VURGUSU

Küresel istikrarın temini bakımından hayati işleve sahip olan G20, sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir platform değildir. Dünyanın bizden daha farklı beklentileri olduğuna inanıyorum. Bu anlayışla dönem başkanlığı önceliklerimizi kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar olarak tespit ettik. Bizim kültürümüzde ve medeniyetimizde çok önemli yeri olan adalet kavramının G20 çalışmalarındaki karşılığı olduğunu düşündüğüm kapsayıcılığa özel önem veriyoruz.

"UYGULAMAYA GEÇİRMEK MECBURİYETİNDEYİZ"

İkinci önceliğimizi uygulama olarak tespit ettik. Sözlerimizin takipçisi olmak ve verdiğimiz taahhütleri uygulamaya geçirmek mecburiyetindeyiz. Üçüncü önceliğimiz ise yatırımlardır. Gelişmiş ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin hemen tümünde alt yapı ihtiyacı bulunuyor. Bu çerçevede üyelerimiz ülke önceliklerini de göz önüne alarak somut ve ayrıntılı yatırım stratejileri hazırladılar. Dönem başkanlığımızda G20 bazı önemli ilkleri gerçekleştirdi. Bu yıl ilk defa enerji bakanlarımız bir araya geldi. Küresel bir mesele olan enerjiye erişim konusunda bir eylem planı üzerinden mutabık kaldılar. İlk kez tarım bakanlarımız bir araya geldi. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke için önemli sorun olan 'Gıda Kayıpları ve İsrafı' konusu ilk kez G20'nin gündemine girmiş oldu. Bu sene G20 açılım grupları arasında kadını ekleyerek kadınların ekonomik hayattaki rolünün güçlendirilmesi konusundaki kararlılığımızı ifade etmiş olduk.

"BELİRSİZLİKLER YENİ RİSKLERE İŞARET EDİYOR"

Küresel krizin başladığı 2008 yılından bu yana bu kısır döngüden bir türlü kurtulamadık. Pek çok ülkede para ve maliye politikalarında manevra alanı oldukça daralmış durumda. Küresel ekonomideki yavaş toplanmanın yanı sıra finansal piyasalardaki belirsizlikler yeni risklere işaret ediyor. Bu belirsizlik ve risklere son dönemde bazı bölgelerde ortaya çıkan siyasi gerginlikler de eklenmiş bulunuyor.