BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,30
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Erdoğan'dan flaş talimat: Proje okullarda eski sisteme dönülsün

TEOG'un yerine getirilen yeni sisteme yönelik eleştiriler sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'proje okullar'la ilgili yeni talimat geldi. Erdoğan nasıl bir proje okul sistemi istedi? İşte ayrıntılar...

Abone ol

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın dün 12 ilden milletvekilleriyle yaptığı istişare toplantısında yeni eğitim sistemiyle ilgili yeni talimatlar verdi.

Erdoğan'ın en dikkat çeken talimatı ise sınavla öğrenci alacak olan 'proje okullar'la ilgili oldu. Proje okulların sayısının artırılmasını isteyen Erdoğan, sistem olarak da eskiye dönülmesini istedi. 

Proje okullara ilişkin eski ve yeni sistemi anlatan Erdoğan’ın, “Bu okulların sayısı artırılsın. Burada eski sistemin daha iyi olduğunu düşünüyorum. 5. sınıftan itibaren bu okullara girilebilir, lise sona kadar burada okurlar. Bu konuda çalışma yapılabilir” dediği öğrenildi.

5. SINIFTAN İTİBAREN PROJE OKULA SINAVSIZ GEÇİŞ Mİ?

Bu öneri üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma yapması bekleniyor. Bu durumda sayıları artan proje okullarına 5. sınıftan itibaren öğrenci alınması gündeme gelecek. Bakanlığın bazı proje okullar için sınavsız olarak ortaokuldan itibaren öğrenci alımına imkan sağlayabileceği belirtiliyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI YENİ SİSTEM İÇİN NE DEMİŞTİ?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistemi açıklarken, liselere geçişte sınavsız sistem getirildiğini, öğrencilerin evlerine en yakın liseye kayıtlarının yapılacağını, 'nitelikli okullar'a devam etmek isteyen öğrencilerin ise ÖSYM'nin yapacağı sınava gireceklerini ve burada alacakları puanlara göre nitelikli okullara yerleştirileceklerini duyurmuştu.

ESKİ SİSTEM NASILDI?

Eski sistemde ilkokul sonrası öğrenciler sınava giriyor ve kazananlar ortaokul birinci sınıftan itibaren Anadolu Lisesi'ne geçiş yapıyordu.  Anadolu lisesine giriş yapanlar İngilizce hazırlık okuduktan sonra liseyi bitirene kadar bu okulda eğitimine devam ediyordu. 

Erdoğan, TEOG sistemini bitiren çıkışını ‘yeni ve büyük rant tezgâhları’na karşı yaptığını vurgulayarak şöyle dedi: “Üniversitedeki dershane tezgâhı burada da başlamıştı. Vatandaşın parası heba olmasın dedim. Daha eşit bir sisteme doğru gideceğiz.”