BIST 9.992
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.434,46
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan dünyaya Suriye mesajı

Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki gelişmelere ilişkin, ''Orada kendi halkını öldüren, katleden rejim söz konusu. Bu rejime karşı tabii el birliği, güç birliği yapmak durumundayız. Gerek BM Güvenlik Konseyi'nin, gerek İslam İşbirliği Teşkilatı'nın, gerek Arap Ligi'nin bu süreçte çok daha önemli adımlar atması gerekiyor'' dedi.

İngiltere ile Türkiye arasında siyasi, askeri, ticari, ekonomik, kültürel birçok alanda ilişkiler bulunduğunu belirten Erdoğan, ekonomik alanda Avrupa'da çok ciddi sıkıntılar olmasına rağmen iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 10 milyar dolardan 14 milyar dolara çıktığını söyledi.

AB konusunda İngiltere'nin desteğine teşekkür eden Erdoğan, bu desteği unutmalarının mümkün olmadığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Uluslararası alanda, bölgede ve camiada mevcut olayları değerlendirecek olursak, son dönemde Suriye'deki gelişmeler gerçekten insani olmayan boyutta. Orada kendi halkını öldüren, katleden rejim söz konusu. Bu rejime karşı tabii el birliği, güç birliği yapmak durumundayız. Gerek BM Güvenlik Konseyi'nin, gerek İslam İşbirliği Teşkilatı'nın, gerek Arap Ligi'nin bu süreçte çok daha önemli adımlar atması gerekiyor. Hele hele Halep'teki şu anda yapılmakta olan yığma hareketlerini göz önünde bulundurursak, kitle imha silahlarını kullanmaya yönelik yaptıkları açıklamaları dinlediğimiz zaman, bunlara karşı duyarsız kalmamız asla mümkün değil. Atılması gereken adımlar nelerse bu adımları da inanıyorum ki BM Güvenlik Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Ligi el birliği ile atmak durumunda kalacaktır.

Bu arada yine Myanmar'da çok ilginç gelişmeler var. Orada da maalesef katliamlar var, açlık, felaket var. Bütün bunlar karşısında da yine inanıyorum ki insanlığa duyarlılığı olan tüm ülkeleri burada duyarlılığa davet ediyorum. Elimizden geleni el birliğiyle yapmamız lazım.

Özgürlüklerin egemen olduğu, barışın egemen olduğu bir dünyayı kurmamız lazım. 2012 Londra Olimpiyatlarının barışa bir vesile teşkil etmesini diliyorum.''

GÖREVDEN ALINMASI ŞART

İngiltere Başbakanı David Cameron, ''Böyle bir süreç içerisinde, Suriye'deki rejimin görevden ayrılması gerekir'' dedi.Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Cameron, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Cameron, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin her zaman çok güçlü olduğunu, bu ilişkilerin geliştirilmesine başbakan olarak kendisinin de önem verdiğini söyledi. Cameron, başbakan olduğunda ilk ziyaret ettiği ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirtti.

Türkiye ile İngiltere arasındaki dış ticaret hacminin önemli ölçüde arttığını kaydeden Cameron, iki ülke arasında sadece ekonomik alanda değil, her alanda ilişkilerin iyi durumda olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Cameron, şunları kaydetti:

''Çok kuvvetli siyasi bir ilişkimiz var. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini her zaman destekledik. Bu konuda önemli ilerlemeler olmasını biz de istiyoruz.

Bugün konuştuğumuz en önemli konu, Suriye'de devam etmek olan dehşet verici olaylardı. Bu konuda çok ciddi endişelerimiz var. Bu endişelerimiz devam etmekte. Özellikle Halep bölgesinde rejimin atabileceği gerçekten çok tehlikeli ve dehşet verici adımlar olabilmesi ihtimali bizi endişelendiriyor. Tabi bu kesinlikle kabul edilemez bir durum olacaktır. Çünkü hiçbir şekilde bu tip adımlar meşru olmayacaktır. Böyle bir süreç içerisinde Suriye'deki rejimin görevden ayrılması gerekir ve uluslar arası baskı da zaten bu süreç içerisinde devam edecektir. Bu rejimin bu şekilde devam etmemesi konusunda uluslar arası baskıyı artırmaya devam edeceğiz.''