BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.419,21
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan Kürt devleti açıklaması

Suriye'de neler oluyor yeni bir Kürt devleti mi kuruluyor? Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na göre durum abartılıyor. Zira orada Kürt devleti kuracak kadar Kürt yok.

Abone ol

İNTERNETHABER - Türkiye'nin yanı başında Batı Kürdistan mı kuruluyor? Kamuoyu bu iddiayla çalkalanırken Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na göre oluşturulan bu hava "psikolojik bir harekat"...

Bakan Davutoğlu'nun dediğine göre kuzey Suriye'de bir Kürt devleti kurulamaz zira orada Kürt devleti kuracak kadar Kürt nüfusu yok.

Davutoğlu 24 TV'de canlı yayında yaptığı açıklamada Kürt devleti kuruluyor iddiaları için aynen şu ifadeleri kullandı:

-"Kuzey Irak'ta dağlık bir alanda bütünüyle Kürtlerin yaşadığı bir sınır var. Suriye'deyse bir Kürt varlığı varmış gibi korku üretiliyor. Bayrak çekildiği iddia edilen yerler, çok az sayıda nüfusu olan yerler."

İşte Davutoğlu'nun yaptığı açıklamaların önemli bölümleri:

Oluşturulmaya çalışılan ortam, Halep'teki Arap nufusa karşı tahriktir. Kuzey Irak'ta yaşanan benzer bir şeyi burada yaşamak doğru mu? Birileri büyütmek istiyor. Bir takım fırsatçı gruplar.  Unutulmasın ki Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Kürt'tür.

HAZIRLIKLAR YAPILIYOR

Her türlü senaryo için her türlü hazırlığı yaparız. Son 2-3 gündür oluşturulmaya çalışılan ortam, psikolojik harekattır.

ŞAM'DAN ÖZÜR DİLEMEMİZ GEREKİRDİ

Davutoğlu, Beşşar Esed'in Suriye'de kalıcı olduğuna inanan bir uluslararası aktör veya iç aktörün kalmadığını, herkesin yeni yönetimle ilgili planlar yapmaya başladığını belirterek, "Eğer biz Suriye'de zulüm yapan bir rejimin yanında yer alsaydık, oluşacak yeni yönetimle ilişki kurmak için tekrar gidip Şam'da özür dilememiz gerekirdi o halktan" diye konuştu.

İRAN İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER

Her türlü düzeyde görüşmeler İran ile devam ediyor. İran'ın bu işin muhasebesini yapması gerek.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINI BABAMDAN ALMADIM

Başbakan Başbakanlığı, ben Dışişleri Bakanlığı'nı babalarımızdan almadık. Türk halkının destediğini aldık. Geçen seneki Suriye politikamız aynıydı. Uyguladığımız dış politikanın arkasında halkın desteği var. Aksi olsa, halk hesap sorardı.

MISIR İLE İLİŞKİLER

Mısır ile her şeyi konuşacağımız bir zemine doğru ilerliyoruz. Sayım Mursi Türkiye'yi ziyaret edecek. Önümüzdeki dönemde Türkiye Mısır ilişkisi bölgenin omurgası haline gelecek.

EĞER BU ŞARTLAR GERÇEKLEŞTİRİLİRSE İSRAİL'LE YENİ SÜREÇ BAŞLAR

İsrail ile olan ilişkilerde gerileme yaşandı. Bu konuda hiç bir İsrailli yetkili Türkiye'yi suçlayamaz. Özür, tazminat ve Gazze'ye insani yardımın ulaşmasını sağlamaları durumunda yeni bir süreç başlar.

ARAKAN MÜSLÜMANLARI

Arakan'daki durumu yakından takip ediyoruz. Myanmar'da başlayan demokratik süreç için hepimiz umutlanmıştık. Bundan 5 ay önce de ilk büyükelçimizi atadık. Büyükelçimiz iki talimatla gitti. İlki 1. Dünya Savaşı'nda esir götürülen askerlerimizin mezarlarının yapılması için. İkincisiyse Arakan müslümanlarına yakın ilgi gösterilmesi. Birkaç alanda girişim başlattık.

İnternet sitelerinde yayınlanan bazı görüntüler otantik değil. Arakadan'da yaşanan görüntüler değil. Bunlardan yana bir tutum içinde olmamak lazım. Çatışmalar durdu, insani yardıma ihtiyaç var.