BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.428,94
HABER /  POLİTİKA

Erdoğana uyarı kurşunu

YÖK'ün üniversitelerden ziyade Köşk seçimlerine el atması dış basında yankı buldu. BBC bildiriyi yorumladı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olması olasılığının karşısında YÖK tarafından yapılan açıklama, yurtdışında da yankı buldu.

İngiliz yayın kurulu BBC, YÖK açıklaması için "Türkiye'deki düzenin kilit bir gücünden atılan açık bir uyarı kurşunu" nitelemesini kullandı. YÖK'ün, Erdoğan'a cumhurbaşkanı olmaması yönünde "şifreli bir uyarı" yaptığını belirten BBC, YÖK'ün, cumhurbaşkanının Türkiye'nin laik değerlerini benimsemiş olması gerektiğini söylediğine dikkat çekti.

"Ancak Erdoğan, İslamcı bir partiden geliyor ve bazıları, seçilirse İslamcı bir gündemi uygulamasından korkuyorlar" diyen BBC, Erdoğan'ın, seçimi kazanma şansı en yüksek olan aday olduğunu belirtti. BBC, YÖK'ün açıklaması için "Bu, açık olarak, kendisine (Erdoğan'a) Türkiye'deki düzenin kilit bir gücünden atılan bir uyarı kurşunu idi" dedi. Türkiye'nin laik elitinin, Erdoğan'ı "rejim için bir tehlike" olarak ilan ettiğini kaydeden BBC, laik elitin, Erdoğan'ın, ülkeyi tamamen değiştirecek bir gündeminin olduğunu savunduğunu kaydetti.