BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'a ustalık dönemi için tam destek

Independent gazetesine yazan Adrian Hamilton, Erdoğan'ın üçüncü dönem talebinin anti-demokratik olmadıığını savunuyor. Hamilton'a göre sorun, Ergenekon sonrasında sağlıklı tartışma ortamının eksikliği.

Abone ol

Independent gazetesinden Adrian Hamilton'ın bugünkü yazısının başlığı, "Üçüncü dönemi istemek anti-demokratik değil".

Hamilton, gazetenin Viewspaper ekindeki yazısına, Batı'da da dile getirilen bir görüşü hatırlatarak başlamış.

Bu görüş, seçmenlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısını reddedip ona üçüncü ezici seçim zaferini kazandırmaması.

THATCHER VE BLAİR BENZETMESİ

Başbakanın herhangi bir eleştiriye karşı tahammülü olmadığı yönündeki yorumları hatırlatan Adrian Hamilton, Batı demokrasilerinde de 10 yıl iktidarda kalıp aynı şekilde davranan liderler olduğunu söylüyor. Bu noktada eski İngiltere başbakanlarından Margaret Thatcher ve Tony Blair'i örnek göstermiş yazar.

Adrian Hamilton yazısını şu sözlerle sürdürüyor:

"Erdoğan'ın kendine güveninin artmasını eleştirirken, ilk zamanlarda Ergenekon'dan nasıl bir muhalefetle karşı karşıya olduğunu ve Türk demokrasisinin ordu tarafından ne kadar sık alaşağı edildiğini unutmak kolay. Başbakanın şimdi radikal bir değişimden geçirilmesini istediği anayasa 1980 askeri darbesi sonrası ordu tarafından yazılmıştı. Ülke çağdaş bir dünya için yeni bir çatıya şiddetle ihtiyaç duyuyor, ki hükümeti eleştiren çevreler dahi bunu kabul ediyor."

ERGENEKON SONRASI DÖNEM

Adrian Hamilton'a göre Türkiye'de halen gözlenen, Ergenekon sonrası siyasete dayalı yeni bir dönem. Eksik olan ise uygun bir tartışma ortamı ve hayati önemdeki Kürt Sorunu'nun çözümü için harekete geçilmesi.

Hamilton yazısını şöyle noktalamış:

"Türkiye dışında eksik olan ise onu almaya hazır bir Avrupa Birliği. Eğer seçim sonrası nasıl bir yeni anayasa ile karşı karşıya kalacağımız konusunda kaygılıysak, bu süreci Türkiye'ye daha hızlı bir üyelik perspektifi sunarak etkileyebiliriz. Arap Baharı Türkiye için Avrupa Birliği üyeliğini daha acil ve uygun hale getirmiştir."