BIST 10.481
DOLAR 32,24
EURO 34,91
ALTIN 2.433,01
HABER /  GÜNCEL

Hangi parti kaç milletvekili çıkaracak?

2007 seçimlerini 12'den vuran KONDA'nın sahibi Tarhan Erdem, seçim akşamına ilişkin Meclis aritmetiğini hesapladı.

Abone ol

12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde partilerin alacağı oy oranı kadar kaç milletvekili çıkaracağı da önemli. Senaryoların merkezinde MHP var. AK Parti'nin 330 vekilin altında veya üstünde sandalye çıkarması MHP'nin barajı aşıp aşmayacağıyla bağlantılı.

KONDA'nın sahibi ve Radikal yazarı Tarhan Erdem, seçim sonuçlarına olası senaryoları ve kendi tahminini bugünkü köşesinde yazdı. 

MHP EN AZ KAÇ OY ALMALI?

Bazı araştırma şirketleri MHP'nin baraj korkusunun kaymadığını söylese de Erdem o görüşte değil. Tecrübeli isim bıçak sırtında gezindiğini belirten Erdem, bu partinin kaç oy alması gerektiğini şu sözlerle anlattı:

"MHP’nin baraj sorunu izlenirken, 50 milyon 200 bin olan seçmenin 42 milyon çevresinde kişinin oy kullanacağını, geçersiz oyun yüzde 2’nin altına inmeyeceğini kabul edersek güvenli hesap yapabiliriz. O halde ekranda MHP’nin 4 milyon 100 bin oy aldığı yazılıncaya kadar MHP’liler tedirgin olmalıdır. Seçime katılım ve geçersiz oy oranları azaldığında bu sayı 3 milyon 700 bine inebilir, ama baraj sınırının kaç oy olduğu bilinmeden bu sayı alınınca ‘baraj geçildi’ denilemeyecektir."

Erdem, Meclis'e girecek siyasi partilerin muhtemel oy oranlarını ve koltuk sayısını tablo halinde verdi:

anlama.jpg