BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.432,60
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'a Köşk yolunu Ayasofya açacak!

Erdoğan'ın köşke çıkmak için yüzde 7'lik bir ilave oya ihtiyacı olduğunu kaydeden Zaman yazarı Şahin Alpay'dan Ayasofya iddiası!

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Başbakan Erdoğan'ın Köşk şansını değerlendiren Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay, hükümetin Ayasfoya'nın cami olarak ibadete açılması yönünde bir kozu olduğunu yazdı.

Erdoğan'ın Köşk'e çıkabilmesi için ikili bir strateji izleneceğini kaydeden Şahin Alpay, Abdullah Öcalan ile yapılan pazarlıklarda Kürt oylarının Erdoğan'a yöneleceği bir uzlaşmaya varılabileceğini diğer yandan da muhafazakar dindar taban için Ayasofya hamlesi yapılacağını iddia etti.

İşte Alpay'ın yazısındaki ilgili bölüm:

ERDOĞAN'IN İHTİYACI OLAN YÜZDE 7'LİK OY NEREDEN GELİR?

Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olacağına kesin gözüyle bakılabilir. Çoğunluğu temsil iddiasına gölge düşmemesi için ilk turda seçilmek isteyeceği de muhakkak. Yüksek Seçim Kurulu’na göre AKP’nin son yerel seçimlerde aldığı oy oranı % 43,1. İlk tur oylamanın yapılacağı 10 Ağustos’a kadar bu oranda hiç erime olmayacağını varsaymak (hele Soma’dan sonra) gerçekçi değil. Bu varsayımla bile, Erdoğan’ın ilk turda seçilebilmesi için oy oranını en az 7 puan artırması gerekiyor. Eminim kendisi ve yakın mesai arkadaşları epey zamandır bu konuda kafa patlatıyor: İlave oylar nereden gelebilir?

ÖCALAN İLE UZLAŞILIRSA KÜRT OYLARI...

Herkesin aklındaki cevap, hükümet ile PKK lideri Öcalan arasında devam eden gizli pazarlıklar. Hükümet, Öcalan’ın kabul edebileceği bir adım atacak olursa, BDP-HDP oyları Erdoğan’a yönelecektir. Geçenlerde HDP Grup Başkan Vekili ve rutin İmralı ziyaretçisi Pervin Buldan’ın, “Öcalan ile devlet heyeti arasında Bölgesel Özerk Yönetim Yasası ve Demokratik Sivil Toplum Yasası olarak iki konuda anlaşmaya varıldığını” açıklaması bu bağlamda dikkat çeken bir gelişmeydi. Her ne kadar HDP yönetimi Buldan’ı doğrulamadıysa da, ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

SP, MHP VE CEMAATLERİN TABANI İÇİN AYASOFYA KOZU!

İlave oy getirecek başka bir girişim, Erdoğan’ın seçildiği takdirde Ayasofya’yı cami yapacağını ilan etmesi. Böyle bir vaadin MHP, SP ve çeşitli dini cemaatlerin tabanından Erdoğan’a oy kaymasına yol açacağı muhakkak. AKP’de böyle bir niyetin varlığının işareti, İznik ve ardından Trabzon’daki öteki Ayasofyaların müze olmaktan çıkarılıp camiye çevrilmelerinden sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın geçen kasım ayında İstanbul’da söyledikleri: “Bu mahzun Ayasofya’ya bakıyoruz, inşallah güleceği günlerin yakın olmasını Allah’tan diliyoruz…” Arınç’ın yakınlarda yabancı basına “Böyle bir şey hükümetin gündeminde yok” demiş olması, gündeme gelmeyeceği anlamına gelmiyor.

ŞAHİN ALPAY YAZILARI