BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,76
ALTIN 2.415,58
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan Yüksek Yargı'yı topa tuttu

Yargı ile hükümet arasında ipler koptu. Yargıtay Başkanı Gerçeker'in sözlerine Erdoğan aynı sertlikte karşılık verdi...

Abone ol

Başbakan Erdoğan yargı için "En verimli olmamız gereken dönemlerde hep ön kestiniz. Artık anlatacağım. Bedeli ne olursa olsun" dedi.

Erdoğan, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in "Yargı yürütme tarafından kuşatıldı" sözlerine "Yasama da yürütme de yargı tarafından kuşatılmıştır" yanıtını verdi.

411 oyla kabul edilen türban kararını örnek gösteren Erdoğan "Eğer yasama organı 411 oyla karar çıkartılıyorsa ve bu yok sayılıyorsa yargının kuşatma altında diyemezsiniz.." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Genel Kurulu'na katıldı. İşte Erdoğan'ın yargıya ilişkin sert açıklamaları..

YASAMA VE YÜRÜTME YARGI TARAFINDAN KUŞATILDI
 
Yargıtay Başkanı beni gerçekten üzdü. 'Yargı kuşatılmaya çalışılıyor' şeklinde ifade kullandı. Değerli dostuma şunu hatırlatmak istedim. Türkiye'de yasama ve yürütme yargı tarafından kuşatılmıştır.
 
İNSAF BE
 
Eğer yasama organı 411 ile bir karar çıkartıyor da bu 411 yok sayılıyorsa yargı tarafından siz bu ülkede yasama veya yürütmenin yargıyı kuşatmaya çalıştığından bahsedemezsiniz. Ben örneklerle konuşuyorum. Aynı şekilde yerindelik kararı yürütmeye ait olduğu halde yargı yerindelik kararını yürütmenin elinden alıp kendisi uygulamaya koyuyorsa siz yargının yürütme veya yasama tarafından kuşatıldığından bahsedemezseniz.
 
ARTIK BUNLARI ANLATACAĞIM
 
'Yargının fiziki şartları yoktur' diyorsanız bu çok büyük bir haksızlık. Çünkü bize gelene kadar af edersiniz- merdiven altlarında adli şartların yapan bir Türkiye varken 170'e yakın adalet sarayının bitirmiş durumdayız Şu anda İstanbul'da iki tane dev adalet sarayı yapıyoruz ki bunlar Avrupa'nın birincisi olacak. Bunlar Avrupa da örnek adalet saraylarıdır. İnsaf edin! bunları görün 'fiziki şartlarımız müsait değil' nasıl dersiniz? Bunları bu iktidar yaptı. Niye? Çünkü 'Türkiye'ye o çalışma şartları yakışmaz' demiştik.
 
HEP ÖN KESTİNİZ
 
Ama sizler bize aynı şekilde yaklaşmadınız. En güzel, en verimli olmamız gereken dönemlerde hep ön kestiniz. Artık bunları anlatmak durumundayım, anlatacağım. Bedeli ne olursa olsun anlatacağım. Şu anda yargı, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin yerleri Milli Emlak'tan tahsis eden bu iktidar. Ödeneklerinizi verdik, veriyoruz. Karşı mı olduk size? Bu kadar bir samimiyetle önyargısız davranacağınız, ama siz bize önyargılı davranacaksınız bu açıklamaları yapacaksınız
 
HSYK içinde Adalet Bakanı yer alamazmış. Bu zamana kadar aklınız nerde idi. Biz mi yaptık. Müsteşarı biz mi üye yaptık. Yargıya atamalar konusunda bizden öncekiler nasıl atama yaptıysa bize Danıştay olmaz dedi.
 
ŞİMDİ BİZ AYNI SİSTEMLE ALIRKEN NE OLDU SİZE?
 
(Danıştay) 'Hayır' dedi, 'yapamazsınız'. Nasıl olacak. Dediler 'kamera sistemi ile olacak'. Biz bu kamera sistemini birisinden duyduk da sizden duymayı anlayamadık. Yahu bugüne kadar kamera sistemi ile yargıya, Danıştaya, şuraya buraya adam mı alınır, Allah aşkına. Moğultay döneminde alınan adamları siz böyle mi aldınız. Şimdi biz aynı sistemle alırken ne oldu size? Şimdi diyor ki 'eksikliğimiz var, eleman eksikliği var'. Tamam işte eleman alalım. 'Olmaz, biz nasıl dersek öyle alacaksınız'. Tamam da yürütmenin görevi bu, senin görevin değil ki.
 
MİLLET SİZİ MAHKUM EDER

Yasalar bu görevi yürütmeye vermiş, senin görevin değil. Ha, iktidar AK Parti iktidarı, rahatsızlık buradan geliyor. Dolayısıyla millete bunlar karşı. Ama ben şunu hatırlatıyorum. Kim olursanız olun, hiçbiriniz bu makamlarda kalıcı değilsiniz. Biz de değiliz, amaç şu gök kubbede hoş bir sada bırakmak. Söylemleriniz hukuka uygun olsun, söylemleriniz milletin mahşeri vicdanında yer bulsun. Eğer yer bulamazsa millet sizi mahkum eder, bizim mahkum etmemize gerek yok.

STATÜKO İLİKLERİNE İŞLEMİŞ

Milletin iradesine ipotek koymak isteyenlere fırsat vermedik vermeyeceğiz. Millete gidelim benim milletim karşısında boynum kıldan incedir diyorum. Tutturmuşlar bu meclis Anayasa yapamaz. Bunların iktidar olma hedefleri yok. Yaşananlar apaçık demokrasi sınavıdır. Bunların tahammülsüzlüğü milletin kendisinedir.  
 
SEÇMENE BİDON KAFALI DİYEN PARTİ SAYISI İKİYE ÇIKTI
 
22 Temmuz öncesinde millet iradesini hiçe sayan, millete 'bidon kafalı, göbeğini kaşıyan adam' diyen bir parti vardı. Bugün sayının ikiye çıktığını büyük bir üzüntüyle görüyoruz.
 
MUHALEFET KAÇACAK DELİK ARAR
 
Erken seçime gidelim. İnanın seçime gidelim derseniz kaçacak delik ararlar bu kadar açık konuşuyorum. Bunlarınki sadece blöf.. Oy çokluğu milli irade değilmiş.. Bu anlayışın medyadaki temsilcileri 'millet yüzde yüz ittifak etse bile anlamı yok' diyorlar.
 
Görün ondan sonra karar verin. Çağdaş ileri demokrasi diye bir derdi yok. Değişimi AK Parti yapıyor diye karşı çıkıyor. Bunlar değişime karşı.. Statüko bunların genlerine işlemiş. Vesayetçi anlayış bunların iliklerine kadar işlemiş.
 
HANİ BİZ UZLAŞMACIYDINIZ

Bu millet seni yasa yap diye gönderiyor. Ama sen bu Meclis anayasa yapamaz diyorsun. Milletin iradesine saygıları yok. Herhangi bir şeyi millete götürmeye korkuyorlar. Daha bir şey yok Anayasa mahkemesine gideriz diyorlar. Hani siz uzlaşmacıydınız.