BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.428,85
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan ve Akıncı'dan basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'yı Beştepe'de ağırladı. İki lider görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm süreci için bugüne kadar gösterdikleri desteği devam ettireceklerini söyledi. Kıbrıs'taki çözümün sadece adadaki taraflar değil tüm uluslararası camia için önemli bir kazanım olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin KKTC'ye olan desteğini sürdüreceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Beştepe'de buluştu. Erdoğan'ın tahsis ettiği özel uçakla Ankara'ya gelen Akıncı, Başbakan Davutoğlu ile görüştükten sonra Anıktabir'i ziyaret etti. Akıncı ziyaretinin son bölümünde ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitti.

BEŞTEPE'DE AKINCI İÇİN KARŞILAMA TÖRENİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuğunu Cumhurbaşkanlığı Sarayı kapısında karşıladı. İki lider düzenlenen törenin ardından heyetler arası görüşmeye geçti. Toplantı sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, adada baskı kuralarak sonuç alınmaya çalışılmasının adadaki tarafların yayarına olmadığını, Türkiye'nin adil ve kalıcı çözüm yollarını desteklediğini kaydetti. Erdoğan şöyle konuştu;

"Baskı kurularak sonuç alınmaya çalışılması açık söylüyorum beyhude bir çabadır. Adil ve kalıcı olan çözüm yollarına desteğimizi devam ettireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı ve müzakere heyetinin de her zaman yanında olacağız.
 
Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm sadece adadaki tarafların değil tüm uluslararası camianın yararınadır. Yunanistan'ı bu yönde teşvik etmeye devam edeceğiz.
 
Türkiye ve KKTC arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi için gereken adımları ele aldık. Talat ve Eroğlu ile çok yakın temas ve işbirliğimiz oldu. Gündemdeki konuları düzenli olarak istişare ettik ve aldığımız kararları da hayata geçirdik.
 
Su ihtiyacını karşılamak için asrın projesi dediğimiz su projesini hayata geçiriyoruz. Proje şu anda tamamlanma aşamasında bu yıl sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmektedir. Kıbrıslı kardeşlerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.
 
Dayanışma içerisinde aydınlık yarınların güçlü KKTC'nin temellerini atmış olacağız. Kimsenin şüphesi olmasın.

AKINCI: SİHİRBAZ DEĞİLİM 
 
Erdoğan'ın ardından söz alan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akın, Ankara'nın konukseverliği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'da teşekkür etti. Seçimler sonrası elde edilen sonuçların uluslararası ortamda da memnuniyetle karşılandığını kaydeden Akıncı, bu olumlu havanın çözüm vizyonunu daha da ileriye götürülmesi adına önemli olduğunu söyledi. Akıncı şöyle konuştu;
 
"Bu tek taraflı bir uğraş olamaz. Bütün seçim kampanyası boyunca ortaya koyduğum çözüm planını Güney Kıbrıs'ın da dasteklemesi gerektiğini söyledim. Dilerim ki 2004 yılında ortaya konulan vizyon yeniden gündeme gelsin ve bu konuyu 1968'den beri gündemde olan bu konuyu açıklığa kavuşturalım.

KKTC vatandaşları kendisinin ortak olduğu bir yapıdan dışlanmış ve Kıbrıs'ın tek toplumuna sahip çıkılmıştır. Bu haksızlığı bitirmenin yolu müzakerelerin sonuçlanmasıyla sağlanacaktır. El birliğiyle başarıya götürmek için var gücümüzle çalışacağız. 2015 yılında bu konunun çözümlenmesini bekliyorum.
 
Çözüm istiyoruz ve en erken zamanda olmasını istiyorum. Ben sihirbaz değilim bu ancak iki tarafın karşılıklı anlaşmasıyla mümkün olacaktır. Bir taraf bunu ister diğeri buna uzak kalırsa bunu çözmek mümkün değil.
 
Böyle bir ihtiyaç var. Herkes için yararlıdır ve Doğu Akdeniz'deki henüz deniz altındaki doğalgaz kavga yerine bir motivasyon kaynağı olabilir. Böyle bir gelişme olursa biz kendi payımıza sadece Kıbrıs'taki haklar değil tüm bölgedeki ülkeler için bir anlayış geliştirilebilir."