BIST 9.048
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,97
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan tehlikenin farkında bütün hesaplar Abdullah Gül'ü gösteriyor

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinden 2019 seçim hesaplarını yazdı. Selvi'ye göre, muhalefetin 2019 seçimleri için en güçlü adayı Abdullah Gül.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, muhalefetin ve iktidarın 2019 hesaplarını bugünkü köşesine taşıdı. AK Parti kanadındaki yenilenmeyi analiz eden Selvi, "Çünkü Erdoğan tehlikenin farkında. Erdoğan farkındaysa sorun yok demektir" diye yazdı.

Muhalefetin 2019 hedefenin ilk turda Erdoğan'ın kazanmaması üzerine kurulu olduğunu yazan Selvi, Erdoğan'a karşı en güçlü adayın Abdullah Gül olduğunu yazdı. 

İşte Selvi'nin yazısındaki detaylar:

"AK Parti, pazartesi günü 16. kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Erdoğan işin kutlama boyutundan ziyade özeleştiri tarafıyla ilgili. “Seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir” diyen Yunus misali özeleştiri yapıyor.

Bir yandan da 16. yaşındaki AK Parti’yi yeniden yapılandırıyor. Birileri bunu fabrika ayarlarına dönme olarak yorumlayabilir ama o değil. “Erdemliler Hareketi” olarak yola çıkan AK Parti’yi kendi değerleriyle yüzleşmeye çağırıyor.

...

AK PARTİ KAYBEDERSE TÜRKİYE KAYBEDER

Erdoğan, AK Parti seçimi kaybettiği takdirde cumhurbaşkanlığının, iktidar ve belediye başkanlıklarının bir hayal olacağının farkında. Sık sık bunu hatırlatıyor. Ayrıca AK Parti’nin, İslam dünyası konusunda misyonu olduğuna inanan muhafazakâr tabana, “AK Parti sendelerse Türkiye sendeler” diye mesaj veriyor.

Bu mesajlar kadar üzerinde durulması gereken önemli nokta da 2019 seçimleri olacak. 2019’la birlikte Erdoğan’ın hayatının projesi olarak gördüğü, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilecek. 2019’u kaybeden her şeyi kaybedecek, 2019’u kazanan her şeyi kazanmış olacak.

2019 HESAPLARI

2019’da muhalefet tüm hesabını Erdoğan’ı ilk turda seçtirmeme üzerine kurmuş durumda. Referandumda alınan yüzde 49 hayır oyu muhalefeti umutlandırdı. Biz bu işi başarabiliriz duygusunu kazandırdı.

Muhalefet, Fransa örneğinden hareketle bir Macron mu çıkaracak, yoksa adalet yürüyüşü ile prim toplayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu mu çıkaracak, o belli değil. Ama bir yandan da gözler AK Parti’de cumhurbaşkanlığı potansiyeli taşıyan isimlere çevrilmiş durumda. En çok 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üzerine hesaplar yapılıyor. Gül bu konuda bir sinyal vermiş değil ama Erdoğan’ın önünü kesmek için en güçlü alternatif olarak görülüyor. Bir de Saadet Partisi’ne dikkat. Çünkü bu seçimde yüzde 1 dahi hayati önem taşıyor. 2019’a giderken, surda gedik açmama adına parti içi barışı tahkim etmeye yönelik adımlar ile Milli Görüş tabanına yönelik mesajlar beklenebilir.

Çünkü Erdoğan tehlikenin farkında. Erdoğan farkındaysa sorun yok demektir.