BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan son kez ulusa seslendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012'nin son Ulusa Sesleniş konuşmasını yaptı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılının son Ulusa Sesleniş konuşmasında bir yılda yapılan faaliyetlere değinerek, demokratikleşme, insan hakları, adalet, hukuk devleti alanlarında Türkiye’ye sınıf atlattıklarını söyledi.

2012 yılı nda gerçekleştirilen projeleri ay ay anlatan Erdoğan, Ocak ayında, İstanbul’da, 150 yıllık rüya olan Marmaray ’ın ilk kaynak törenini gerçekleştirildiğini anımsattı.

Şubat ayında ise, 17 ilde ve 52 okulda birden FATİH Projesi 'nin başlatıldığını anımsatan Erdoğan, Mart ayında kamuoyunda 4 + 4 + 4 olarak bilinen yasayla, 28 Şubat döneminden kalma, vesayet sisteminin antidemokratik bir uygulamasına daha son verdiklerini savunarak eğitimde özgürleşmenin önünü açtıktıklarını kaydetti. Erdoğan ayrıca, emekli vatandaşların çok uzun yıllardır dile getirdikleri intibak yasasını çıkardıklarını vurguladı. Nisan ayında ekonomiye dönük projeleri anlatan Erdoğan, işsizlikle mücadelede için 2 bin 817 İş ve Meslek Danışmanının atamasınının gerçekleştiğini ve Yeni Teşvik Uygulama Sistemi'ni açıkladılarını ifade etti.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN TÜNELİ

Başbakan Erdoğan, Mayıs ayında Ovit tüneli nin temelinin atıldığını hatırlatarak, yaklaşık 800 milyon liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli'nin tamamlandığında Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise üçüncü en uzun tüneli olacağını söyledi. Haziran ayında, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin, yani, kısa adıyla TANAP Projesi'nin imzalarının atıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, proje sayesinde Türkiye ve Azerbaycan'ın Avrupa enerji arz güvenliği konusunda stratejik bir konuma gelme yolunda önemli bir mesafe katettiğini dile getirdi.

Erdoğan, Temmuz'da çeşitli şehirlerde inşa edilen büyük yatırımların resmi açılışlarını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Ağustos ayında ise İstanbul’da bir ilki gerçekleştirerek Anadolu Yakası’ndaki ilk metro hattını, Kadıköy-Kartal Metrosu’nun hizmete açıldığını belirtti. Başbakan Erdoğan, Eylül ayında açılan tünellerden ve eğitim ve sağlık yapılarından söz ederek, Ekim'de başlatılan afet riski taşıyan binaların toplu yıkımı projesi olan kentsel dönüşüm hamlelerini ve Van'da depremin 1. yılında bitirilen deprem konutlarını hatırlattı. Kasım'da ilk prototipi görücüye çıkan Altay tankının, Türkiye'nin savunma sanayi için büyük bir adım olduğunu kaydeden Erdoğan, Altay Tankı sayesinde Türkiye'nin kendi ana muharebe tankını üretebilen az sayıdaki ülkeden biri olacağını belirtti.

Başbakan Erdoğan, 4 Aralık'ta Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak ağaç dikim töreni başlatıldığını hatırlatarak, 3,5 milyon fidanı toprakla buluşturmak için harekete geçildiğine dikkat çekti. Konya Ovası’nı suyla buluşturacak, susuzluğuna son verecek Mavi Tünel ve Bağbaşı Tünellerini tamamlandığını ve resmi açılışının yapıldığını dile getiren Erdoğan, Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Havzasına yılda 414 milyon metreküp suyun aktarılacağını söyledi.

DUYARLI OLALIM!

Aralık ayında gerçekleştirilen projeri anlatırken GÖKTÜRK 2 uydusuna da değinen Erdoğan, yüzde 80’i yerli mühendisler eliyle yapılan GÖKTÜRK 2 uydusunun, Türkiye için büyük bir adım niteliği taşıdığını vurguladı. Gelecekte daha büyük başarılar kazanmak için gençlere güvendiğini belirten Erdoğan onlara seslenerek;

"Sizleri provoke etmek isteyen, şiddete sürüklemeye çalışan kesimlere lütfen prim vermeyiniz. Geçmişte maalesef, öğrenci olayları yüzünden Türkiye çok büyük acılar yaşadı, ağır bedeller ödedi. Dolayısıyla, öğrencilerimizi sokağa dökmek isteyenlere, ülkemize benzer bedeller ödetmek isteyenlere karşı lütfen hepimiz duyarlı olalım" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, 2013 yılı projelerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"3’üncü Boğaz Köprüsü ve Bağlantı Yolları yapım çalışmalarına 2013 yılında başlıyoruz. Proje 6 milyar liraya mal olacak, İstanbul’un trafiğine ciddi şekilde nefes aldıracak. Büyük Projelerimizden olan İstanbul – İzmir Otoyolu projesi Körfez Köprü geçişi inşaatıyla birlikte şu an devam ediyor. Şu anda 22 bin kilometreye ulaşan Bölünmüş Yol uzunluğumuzu, 15 bin kilometre daha bölünmüş yol yaparak, 2023’te toplam 37 bin kilometreye çıkaracağız. İstanbul’a, yılda 100 milyon insanın kullanabileceği kapasitede 3’üncü bir havalimanı kazandıracağız. Çukurova Bölgesel Havalimanı projesini 2015’te bitiriyoruz. Ege Bölgemize, İzmir’e, Çandarlı Limanını kazandırıyoruz.

Kanal İstanbul Projemizin çalışmaları devam ediyor. İstanbul ve Ankara’daki metro projelerini tamamlayacak, yeni projeleri başlatacağız. Marmaray, Boğaz Tüp Geçidi, İzmir’de İzkaray, Ankara İstanbul, Ankara Sivas, Ankara İzmir Hızlı tren hatları bitmiş olacak. Kuzey Güney yönünde 18 karayolu ulaşım güzergâhı belirledik ve buralarda devasa projeler başlattık, başlatıyoruz. Ovit Tüneli’ni, inşallah 2015 yılında bitireceğiz. Ilısu, Yusufeli hidroelektrik santrallerinin inşaatları tamamlanacak. SİLVAN projesini tamamlayarak tarıma can suyu vereceğiz."

KKTC'YE DENİZALTINDAN BORU HATTI

Türkiye'den KKTC'ye su sağlayacak denizaltı geçişli boru döşeme işlemine 13 Ekim'de başlandığına dikkat çeken Erdoğan, projenin 7 Mart 2014 tarihinde tamamlandığında Anamur’dan Geçitköy’e yılda toplam 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu götürüleceğini kaydetti.

Başkakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasını Suriye'ye barış gelmesini temenni ederek sonlandırırken şu ifadeler kullandı:

" 2013’ün ülkemize, bölgemize, komşumuz Suriye’ye, Suriye halkına, Filistin halkına, Irak halkına, onlarla beraber dünyanın bütün mazlum halklarına barış, huzur, istikrar getirmesini temenni ediyorum. Bu düşüncelerle, 2013 yılının bir kez daha hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni ediyor; güzel ülkemizin bütün vatandaşlarını sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum."