BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan-Ruhani ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkiidaşı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan İran'dan doğalgaz fiyatlarını indirmesini istedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkiidaşı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, İran'dan Türkiye'nin aldığı doğalgazın çok pahalı olduğunu belirterek, "Fiyatlara noktasında en pahalı doğalgazı İran'dan alıyoruz. Bu fiyat aşağıya çekilmiş olsa doğalgaz alımını artırırız. Türkiye'nin doğalgaz tüketimine ihtiyacı var. Bunu uygun fiyatlarla karşılamalıyız ki vatandaşımıza ucuz doğalgaz verelim" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

TERÖRLE MÜCADELEYİ KONUŞTUK

Yüksek stratejik konsey toplantısını gerçekleştirdik. Sekiz anlaşma bir de mutabakat metni imzaladık. Burada önemli bir adım atıldı. Ekonomik, siyasi kültürel anlamda neler yapabileceğimizi detaylarıyla görüştük. Bölge adeta ateşten bir çember. Bu konuları konuştuk. Terörle mücadeleyi konuştuk. Siyasi alanda uluslararası alanda nasıl adımlar atacağımızı konuştuk.

Ekonomide belli bir hızı malesef kaybettik Çok çok hızlı giderken 2013 ve 2014'te düşüş yaşandı. 30 milyar dolar hedefinden uzak kaldık. Aramızda ticaret açığı İran lehine çok çok fazla. Yaptırımlar malesef bu tabloyu ortaya çıkardı. Yeni dönemde dayanışma içinde farklı adımlar atalım istiyoruz. Her iki tarafta irade var ama gecikmeleri aşmamız lazım.

İRAN'IN DOĞALGAZI ÇOK PAHALI

Israrla üzerinde durduğumuz konu, örneğin enerjide, İran'ın doğalgaz ihracatının ciddi bir kısmını biz alıyoruz. Bu önemli bir oran. Fiyatlara noktasında en pahalı doğalgazı İran'dan alıyoruz. Bu fiyat aşağıya çekilmiş olsa doğalgaz alımını artırırız.

Türkiye'nin doğalgaz tüketimine ihtiyacı var. Bunu uygun fiyatlarla karşılamalıyız ki vatandaşımıza ucuz doğalgaz verelim. Dost ve kardeş iki ülke birbiriyle dayanışma içinde olmazsa biz kimle dayanışma içinde olacağız? Bu noktada olmak istemeyiz. Bunu uygun bir yere getirmeliyiz.

Elektrik enerjisini de İran'dan aldığımızı düşünürsek işbiriliğini boyutları ortaya çıkar. Bu işbirliği devam edecek. 30 Milyar dolarlık hedefi bir an önce yakalamamızdır. Birbirimize seslenecek mesafedeyiz. Aramızdaki işi medeniyet noktasında inanç noktasındaki birlikteliğimizi buna katarsak müşterek yapmamaz gereken şeyler var. Bürokrasi bazı işleri engelliyor. Bu bürokratik oligarşi bir felakketir. Bunu geride bırakmak lazım. Kültürel turizmi yaygınlaştırmalıyız.


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ni Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Ruhani, "Çok hassas bir dönemde bu konuşmaları yapıyoruz. Bölgesel meseleler konusunda hassas bir dönemdeyiz. İki taraf güvensizlik konusuna tahammül edemeyeceğini birbirine tebliğ etti" dedi.

Ruhani'nin konuşmasından satır başları şöyle:

SINIRLARI KORUMA KONUSUNDA ANLAŞTIK

İkinci ortak yüksek düzeyli işbirliği konseyimizi gerçekleştirdik. Bölgesel konularda ikili işbirliğimiz hakkında görüşmeler yaptık. Pek çok onuda anlaşmalara vardık. İkili konularda enerji konusunda, ulaştırma konusunda, karşılıklı yatırımlar konusunda yatırımları görüştük. Daha güvenli sınırlara sahip olma konusunda terörle mücadele konusunda sınırlarımızı koruma konusunda anlaştık.

TİCARETİ İKİ KATINA ÇIKARMAYI İSTİYORUZ

Geçen yıl ortak ticaret hacmimiz 14 milyar dolardı bunu 30 milyar dolar yapmak istiyoruz. Ortak komisyonlar tarafından burada konuşulan konuların takip edilmesi konusunda anlaştık.

ERDOĞAN'A İRAN'I DESTEKLEDİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Nükleer meselede İran'ı destekledikleri için Sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür etmek istiyorum. Lozan'daki görüşmelerden alınan sonuç İran ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler açısından kolaylıklar yaratacaktır. Çok hassas bir dönemde bu konuşmaları yapıyoruz. Bölgesel meseleler konusunda hassas bir dönemdeyiz. İki taraf güvensizlik konusuna tahammül edemeyeceğini birbirine tebliğ etti. Radikalizme karşı mücadele kararlılığımızı gösterdik.

Irak, Suriye, Filistin meselesini görüştük. Yemen meselesini daha detaylı konuştuk. Ateşkese ulaşılması konusunda üçüncü ülkelerin müdahalesinin durdurulmasını talep ediyoruz.