BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,87
ALTIN 2.432,92
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan o sözleri iyi anlamamış!

Radikal gazetesi yazarı Tarhan Erdem'den Başbakan Erdoğan'ın Afyon konuşması üzerine sert eleştiri.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın nde aday olmaması için üst üste yazdığı yazılarla AK Parti'nin hedefi haline gelen Radikal si yazarı 'den olay yataracak yeni bir yazı geldi.

Başbakan Erdoğan'ın hafta sonu partisinin Afyon kampında yaptığı konuşmayı köşesine taşıyan Erdem, yazısına İsmet İnönü'nün Menderes'i idamı öncesi söylediği "Sizi ben de kurtarmam" sözleriyle uyardı:

"Sizi ben de kurtaramam. Şartlar tamamen olduğu zaman... sözlerini Erdoğan'ın anlamadığı alaşılıyor."

ERDOĞAN'IN HAFTA SONU BAŞARILI GEÇMEDİ

Başbakan Erdoğan'ın Afyon'daki konuşmasın eleştiren Erdem, şunları yazdı:

"Erdoğan'ın hafta sonu başarılı geçmedi, Önce Afyonkarahisar'ı, "merhum Menderes ve Demokrat Parti (DP)'ye sahip çıkan" şehirlerin önünde göstermesi doğru değildi. 1960 öncesi seçimlerinde DP'ye en yüksek oranda oy vermiş illerimiz (Bolu, Eskişehir, Zonguldak, Ağrı, Aydın, Bitlis, Bursa, Çanakkale, İsparta, Manisa) Afyonkarahisar'dan önce sayılmalıydı. Oy oranı büyüklüğü sıralamasında Afyonkarahisar 26'nın üstüne çıkamamıştır.

Sayın Erdoğan konuşmasında, 1950 sonrası seçimlerinde Afyonkarahisar'da DP'nin çıkardığı milletvekili sayısını, "9'da 9" diyerek anlatmış ve bunu "DP'ye verilen en güçlü destek" olarak zikretmiştir. Bilindiği gibi, o yıllarda milletvekili seçiminde uygulanan çoğunluk sistemiyle sonuç, "9'da dokuz", ya da "9'da sıfır" diye anlatılabilirdi, ortası yoktu. O yıllarda nisbi temsil sistemi uygulansaydı, DP Afyonkarahisar'da en çok 6 milletvekili çıkarabilecekti.

ELEŞTİRMİYORUM!

"Bunları, Sayın Erdoğan'ı eleştirmek için yazmadım, konuşmalarım hazırlayanların özensizliğim göstermeye çalışıyorum" diyen Tarhan Erdem İsmet İnönü ile Erdoğan'ı kıyasladı:

Afyon'daki konuşmasında Başbakan, "Bu ülkenin tarihinde, tek bir diktatör vardır. O da CHP'nin Milli Şefidir" dedikten sonra, İnönü'nün, "Bu yolda devam ederseniz sizi ben de kurtaramam", "Şartlar tamam olduğu zaman milletler için ihtilal meşru bir haktır" cümlelerini de hatırlatmış ve yorumlamıştır.

ERDOĞAN'A 10 YILDA DİKTATÖR DENDİ

CHP Kurultayında "Milli Şef" ilan edilen İnönü Cumhurbaşkanı seçildikten 11 yıl sonra, çok partili seçimlerde "muhalefet lideri" seçilmiş; Sayın Erdoğan'a ise, Başbakan olduktan on yıl sonra "diktatör" denilmeye başlanmıştır. İnönü'ye "diktatör" diyenlerin haksız olduğunu biliyorum; Erdoğan'ın demokrasi ve insan hakları dışına çıktığını savunanların haksız olduğunu maalesef söyleyemiyorum! İnönü'nün "Sizi ben de kurtaramam", "Şartlar tamam olduğu zaman sözlerini Sayın Erdoğan'ın anlamadığı anlaşılıyor. Başbakanımızın yakın sayılabilecek tarihimizi inceleme fırsatını bulamamış olmasına ne kadar üzülsek yeridir.

İnönü'nün cümlelerini "ihtilal istiyordu, ihtilalle birlikteydi" gibi anlayan Başbakan'ın, "17 Aralık darbesini" önlemesi ve ülkemizi koruyabileceğini nasıl bekleyebiliriz?

Afyon konuşmasını okuduktan sonra Erdoğan'ın, "Demokrasiye yönelik müdahalelerin, millete ne büyük acılar yaşattığını" bilmediği söylenemez ama, "Bizler, darbenin ne olduğunu biliyoruz sözünün gerçek dışı olduğu maalesef çok açıktır."