BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,76
ALTIN 2.410,69
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Kıbrıs'ta bıçak kemiğe dayanıyor

Kuzey Kıbrıs'ta açıklamalar yapan Erdoğan, Kıbrıslı Rumları zaman kazanma taktiklerine başvurmakla suçladı ve 'Bıçak kemiğe dayanırsa Kuzey Kıbrıs'la oturur tavrımızı ortaya koyarız' dedi.

Abone ol

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununda sabırlarının tükenmekte olduğunu belirterek, "Bıçak kemiğe dayanmak üzere. Dayanırsa, Türkiye oturur Kuzey Kıbrıs ile konuşur ve adımını atar'' dedi.

Ancak Başbakan bu adımın ne olabileceğine dair ipucu vermedi.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Harekatı'nın yıldönümü kutlamalarına katılmak için Kuzey Kıbrıs'a giden Erdoğan, TRT ve Kıbrıs Bayrak Televizyonu'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'AB ilişkileri dondururuz'

Erdoğan, Kıbrıs'ın Temmuz 2012'de çözü olmadan AB dönem başkanlığını üstlenmesi durumunda Avrupa Birliği ile ilişkileri tamamen donduracaklarını vurguladı, şöyle konuştu:

"Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığını Avrupa Birliği uygulamaya koyarsa, biz o 6 aylık süreçte her şeyi buzdolabına koyarız. Hiçbir görüşme kesinlikle yapmayız. Çünkü biz hiçbir zaman Güney Kıbrıs Rum yönetimini kendimize muhatap kabul etmiyoruz. Ta ki iş neticelenene kadar."

Erdoğan Kıbrıslı Rumlara da şöyle seslendi:

"Bizden ne bekliyorsunuz? 'Kuzey Kıbrıs'ın tamamını alın' dememizi mi bekliyorsunuz? Bundan sonraki süreç sıfırlanmıştır, dolayısıyla bir milattır. Bu görüşmelerde Kuzey ile Güney görüşmelerini yapar, nereye varırlar bilemem. Şimdi yine oyalama taktiği yapıyorlar. Artık bıçak kemiğe dayanmak üzere, kemiğe dayanırsa Türkiye o zaman tavrını oturur Kuzey Kıbrıs ile konuşur, net olarak ortaya koyar ve adımını atar.''

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler bu ay yapılan Cenevre zirvesinde üç ay içinde çözüm hedefiyle müzakereleri yoğunlaştıma kararı almışlardı.

Ancak gözlemciler, tarafların hemen hiçbir konuda anlaşamadığına dikkat çekerek bunun kolay bir hedef olmadığını söylüyor.