BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.519,80
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan espriyle karışık çattı

Malezya örneğini mucidi Holbrooke'a Erdoğan espriyle karışık çattı.

Abone ol

Erdoğan, 'Dış İlişkiler Konseyi' adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, ''Bir zamanlar 'Türkiye İran olacak' dediler, bir zamanlar Türkiye, İran olacak diyenler, Türkiye'nin, İran olmadığını görünce, şimdi 'Ne yaparız da AK Parti'yi zayıf düşürürüz?' demeye başladılar. Şimdi de 'Türkiye, Malezya olacak' demeye başladılar'' dedi.

Kiliseye niye gidiyorsun diye sorulmuyor

"1924 dışındaki tüm anayasaları askerler yaptı. Biz şimdi sivil anayasa hazırlığı içindeyiz. Ancak laiklik konusunda çalışmamız yok, 1982'deki tanım neyse aynen onu koymak istiyoruz. Ama felaket tellalları çok fazla. Siz ne güzel ifade ettiniz, orada siyasetçiler dininin gereği olarak kiliseye gidebiliyor. Kimse niye gidiyorsun diye sormuyor. Türkiye'de bir siyasetçi eşi inancının gereği başını örtüyorsa bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım. Ama son zamanlarda bu hala tartışılıyor."
     
Malezya'yı tanımıyorlar

"Son zamanlarda bir durum söz konusu: Türkiye Malezya mı olacak? İstedikleri yere konuyu çekmek istiyorlar. Aslında bunları yazanlar Malezya'yı tanımıyorlar. Ben Malezya'nın avukatı değilim ama biraz biliyorum. Öyle uç örnekler veriliyor ki, sanki çıkan resimlerden başka Malezaya'da hiçbir yaşam tarzı yok. O resimleri gördükçe gözlerime inanamıyorum, şaşırıyorum."
     
İslamın ılımlısı ılımsızı olmaz

"Bir zamanlar 'Türkiye İran olacak' diyenler, bunun olmadığını görünce şimdi ' AKP'yi nasıl zayıf düşürürüz' diyorlar ve 'Türkiye Malezya olacak' diyorlar. Gerekçeleri şu: Ilımlı islam. İslamın ılımlısı ılımsızı olmaz. Sadece islam vardır. Siz inancınızı yaşarsınız ya da yaşamazsınız, ama yaşamayan yaşayana, yaşayan yaşamayana müdahale edemez ve etmemelidir. Bizim devlet olarak görevimiz bunların güvence altına alınmasıdır. 22 Temmuz'da 'Biz artık AKP'lilerin değil 70 milyonun iktidarıyız dedik. 70 milyonun yaşamı artık güvencekmiz altındadır. Ama maalesef huzursuzluk kaynağı olanlar var. Bunlara karşı da siyasal hoşgörüyle davranmak sabırla göğüs germek zorundayız."
     
Ortalığı sen karıştırdın

Erdoğan bu sözleri söylerken, "Türkiye ve Malezya ılımlı islama örnek" benzetmesini ilk yapan isim olan ve kmendisini CFR'de ağırlayan ABD eski Dışışleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke'a dönerek, esprili bir biçimde "Ortalığı Holbrooke karıştırdı. Öyle değil mi?" sorusunu yöneltti.
     
Holbrooke da bu sözler üzerine, "Sayın Başbakan benim siyasi olarak yanlış olan değerlendirlmelerimi böylece düzeltmiş oldu. Türkiye Malezya da değildir İran da değildir" karşılığını verdi. Erdoğan da bunun üzerine, "Türkiye Türkiye'dir" dedi. Holbrooke, Başbakanın konuşması öncesinde yaptığı sunumda da Erdoğan'ı, "Bu dönemde hiçbir konuk Erdoğan kadar, hiçbir ülke de Türkiye kadar önemli olamaz" dedi.