BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan deprem etkisi yarattı!

Cezayir'in saygın tarihçilerinden Mohammed El Korso, Fransa'nın kriz yaratan kararını ve Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki tavrını değerlendirdi

Abone ol

Cezayir'in yüksek tirajlı gazetesi El Watan'a açıklamada bulunan 8 Mayıs 1945 Derneği'nin eski başkanlarından ve Cezayir'in saygın tarihçilerinden Mohammed El Korso, Fransa'nın Cezayir'deki katliamlarının 'soykırım' olduğunu söyledi.

Korso, El Watan'a yaptığı açıklamada, "Bir albay 'Kelleleri kesiyorum' dediği zaman, enginarlardan değil Cezayirliler'in kafalarından bahsediyordu. Cezayirliler'in pala ve tüfeklerle ortadan kaldırılmak istenmeleri bir hayal değildi. Birçok kabileyi topluca yok ettiler, bu olaylara verilecek tanım nedir? Albay Montagnac 'Tüm erkekleri temizleyin' dediği ve gerçekleştirdiği zaman bunun ismi soykırım değildir de nedir? Cavaignac, Bugeaud, Pélissier isimli albaylar Cezayir'e tatil yapmaya gelmediler" dedi.

NAZİLER'DEN ÖNCE GAZLA ZEHİRLEDİLER

Fransa'nın Nazi Almanya'sından bir asır önce Cezayirliler'i gazla zehirlediğini söyleyen El Korso, Cavaignac isimli albay tarafından Sbih kabilelerinin Dahra'da Haziran 1844 senesinde kireç ocaklarında diri diri yakıldıklarını, Tlemcen, Sidi Bel Abbès, Zéralda bölgelerinde yaşayan kabilelerin ise şarap mahzenlerinde albay Pellissier tarafindan gaz ile zehirlendiklerini ve buna benzer daha binlerce katliam olduğunu savundu.

Tébessa vilayetinde Fransa'ya ait bir askeri garnizonda ortaya çıkartılan ve şimdilik sadece 651 iskeletin bulunduğu toplu mezar, "Fransa'nın sömürge ülkelerindeki rolü pozitif oldu' cümlesinin ne anlama geldiğini gayet iyi anlatıyor" diyen El Korso, Fransa'nın Ermeni dosyasındaki pozisyonunu 'şizofrenik' olarak niteledi.

Fransa'nın başka ülkelere ders vermek yerine kendi tarihine bakarak ders alması gerektiğini belirten saygın tarihçi, "Başkalarının yapmış olduğu katliamları kanun ile tanıyıp cezalandırmak yerine kendi yapmış oldukları soykırımları tanınması daha uygun olacaktır. Sarkozy diğer devletleri tarihleri ile yüzleşmeye davet ediyor fakat kendi tarihine bakmak için gerekli cesareti göstermiyor, tam tersine kendi sömürgeci geçmişine ait soykırımları aklamak ve tarihi yeniden yazmak için bir fondasyon kuruyor" dedi.

ERDOĞAN'IN REAKSİYONU GERÇEK BİR DEPREM

Başbakan Erdoğan'ın Fransa'nın Cezayir'deki katliamlara dair sert çıkışı için minnettâr olduğunu söyleyen profesör El Korso, bu durumun gerçek bir deprem olduğunu belirtti. Fransa'nın Türkiye hakkındaki kararlarının sadece "Politik, siyasi" olduğunu ve bunun sadece bir provokasyon olduğunu söyleyen El Korso, Fransa'da yapılan her seçim öncesi Türkiye ve Türklerin seçim malzemesi olarak kullanıldıklarını, bugüne kadar Fransa'nın hiç bu kadar provokasyon yapan bir cumhurbaşkanı daha tanımadığını belirtti.

CEZAYİR MECLİSİ'NE ÖNERİ

Cezayir yöneticilerinin bu olaylar karşısında sessiz kalmalarını tasvip etmediğini söyleyen El Korso, Fransa'nın Cezayir'deki sömürgeci ve soykırımıcı geçmişini Cezayir'in sessizliği sayesinde unutturduğunu söyledi. Konu hakkında gazetelerde ve medyada yazıp çizilenlerin iyi bir gelişme olduğunu fakat Fransa'ya verilecek en iyi cevabın Cezayir parlamentosunda yapılacak bir yasa ile Fransa'nın Cezayir'deki soykırımcı geçmişinin tanınması ve inkârcıların hapis ve para cezasına çarptırılması olduğunu söyledi.

DERNEĞE DAİR

8 Mayıs 1945 Derneği, Cezayir'in Setif kentinde Fransızlar tarafından gerçekleştirilen 45 000 Cezayirlinin katledilmesi olayının ardından kuruldu. Dernek, yapılanların 'soykırım' olarak tanınması için çalışıyor ve yüzbinlerde üyesi var.