BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.508,39
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan Bush'tan randevu alamıyor

Amerikan Associated Press (AP) Ajansı'ndan ilginç bir haber. AP, ABD Başkanı George W. Bush'un, Başbakan Erdoğan'a bir aydır randevu vermediğini iddia etti.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu ziyareti bugün başlıyor. Erdoğan'ın yaklaşık 30 saat sürecek İsrail ve Filistin ziyaretiyle dış basın da yakından ilgileniyor. Amerikan Associated Press (AP) Ajansı, ziyaretle ilgili ilginç bir yorum yaptı. AP, Erdoğan'ın iktidarının ilk döneminde "devlet terörizmi" yapmakla suçladığı İsrail'i ziyaret etmesini, "Türkiye Başbakanı eski parlak günlerine geri dönmek istiyor" sözleriyle yorumladı. Louis Meixler'in kaleme aldığı analiz ise şöyle:

"Erdoğan, İsrail'i devlet terörizmi yapmakla ve dünya genelinde anti-semitik uygulamaları körüklemekle suçlamıştı. Ancak Pazar günü yapacağı ziyaretle sadece bu ülke ile olan ilişkilerini düzeltmeyi değil, ABD ve Avrupa Birliği ile giderek kötüleşen ilişkileri de yeniden rayına oturtmayı planlıyor. Daha bir sene öncesine kadar 'yükseklerde uçan', AB'den müzakere tarihi aldığında ülkesinde Fatih Sultan Mehmet ile karşılaştırılan Başbakan, şimdi o parıltılı günlerine geri dönmek istiyor. İktidarının ilk günlerinde Beyaz Saray'a davet edilen Erdoğan, bir ABD'li diplomatın verdiği bilgiye göre geçen ay Bush'tan randevu talep etmiş olmasına rağmen buna halen cevap alabilmiş değil. Yani Türkiye'nin müttefikleriyle ilişkilerinin gerildiği bir döneme rastlayan bu gezi Erdoğan'ın prestijini yeniden kazanması için de önemli olacak."

'Önce İsrail'e git' mesajı iletildi

Başbakan, Haziran'da kızının mezuniyet törenine katılmak için ABD'ye gidecek. Erdoğan, ABD Başkanı Bush'la görüşerek seyahatine resmi bir nitelik kazandırmayı amaçladı. Randevu talebi Mart'ta iletildi. Ancak yanıt gelmedi. Bir kaynağa göre Erdoğan'a "Önce İsrail'e git sonra gel" anlamına gelen bir mesaj gönderildi. Bunun nedeni de Türkiye'de artan anti-semitist dalganın yarattığı rahatsızlık olduğu söylendi. Aynı kaynak şöyle dedi: "Türkiye'nin İsrail ile iyi ilişkiler içinde bulunması ABD'nin bölgedeki stratejisi açısından önem atfettiği konu. Başbakan'a ABD tarafından İsrail ziyaretinin gerçekleştirilmesinin önemli olduğu mesajı verildi." İsrail ziyaretini yapmaya yanaşmayan Erdoğan, Mayıs başında geziyi planlandı ve İsrail'den randevu alındı. İsrail ile ilişkilerinde gerginlik politikası izleyen Erdoğan, geçen Temmuz ayında İsrail Başbakan Yardımcısı'na da randevu vermedi. Suriye Başbakanı Muhammed Naji el-Otari ile İsrail Başbakan Yardımcısı Olmert aynı günlerde Ankara'ya geldi. Erdoğan Otari'yi ağırlarken, Olmert'e randevu vermedi.

Kaynak: www.vatanim.com

bus