BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan Başbuğu istemiyor mu?

Büyükanıt gidecek, Başbuğ gelecek. Kararnameyi Erdoğan imzalayacak. Ancak Sunday Times bakın ne iddia etti?

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı'nda beklenen değişiklik yurtdışında da dikkat çekti. The Sunday Times gazetesi, "Buz savaşçısı" Orgeneral İlker Başbuğ'un hükümete tesir etmede daha etkin olması bekleniyor" dedi ve Türk kaynaklardan aldığı bir bilgiyi şöyle aktardı:  "Erdoğan, Başbuğ konusunda ihtiyatlı ve bir başkasını atamayı tercih ederdi"

İstanbul kaynaklı, Jon Swain haber analizinde, "Türkiye, kendisini bir demokrasi olarak adlandırıyor ancak ordu hem zaman kanatlarda dolaşıp durdu. Askeri darbeler, son 50 yılda üç defa seçilmiş hükümetleri iktidardan uzaklaştırdı" diye yazdı.

Bu yüzden "Türklerin, silahlı kuvvetler komutanının, herhangi seçilmiş bir başbakan kadar ülkenin kaderini elinde tuttuğunu bildikleri" savına yer veren gazete, "Bu nedenle yeni bir Genelkurmay Başkanı'nın ataması, her zaman yakından izlenen bir olaydır" yorumunu yaptı.

BAŞBUĞ HÜKÜMETE TESİR EDECEK

Orgeneral Başbuğ'un "Ustaca hazırlanmış, hükümeti soğutmayan açıklamalar" la tanındığını yazan gazete, "Başbuğ'un hükümete tesir etmede daha etkin olması bekleniyor" iddiasında da bulundu.

HÜKÜMETE KARŞIT OLACAK

Yazıda, ismi açıklanmayan "bir askeri kaynağın", "Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbuğ'un selefine göre çok daha müthiş bir karşıt olduğunu görecek. Çok daha ince bir zekâya sahip" sözleri de yer aldı.

ERDOĞAN BİR BAŞKASINI İSTERDİ

Aynı kaynak, "Erdoğan, Başbuğ konusunda ihtiyatlı ve bir başkasını atamayı tercih ederdi" diye konuştu.

"Başbakan'ın Başbuğ'un atamasına karşı çıkacak anayasal yetkiye sahip olduğunu, ancak geçmişte bu yetkiye başvurulduğunda geri teptiği" ni öne süren The Sunday Times, "Ve Erdoğan, geçen haftaki gelişmelerin kendisini kırılgan bıraktığını biliyor" iddiasında da bulundu.