BIST 10.860
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.495,61
HABER /  POLİTİKA

Bakan yeni bakanlık istedi

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Başbakandan Bilim ve Teknoloji Bakanlığı adı altında yeni bir bakanlık istedi.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Aydın; meclis’in son gününde TUBİTAK Yasası görüşülürken, bu kuruma üye atanması konusunda Başbakana yeterli hareket alanı bırakılmamasından yakınarak, sırf bu konunun çözülmesi için bile yeni bir bakanlık kuruması ve bu yeni bakanlığın adının da Bilim Ve teknoloji Bakanlığı olması gerektiğini söyledi. Aydın bu önerisini bizzat Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a ilettiğini de bildirdi.

TBMM Genel Kurulunun tatil öncesi son toplantısında, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Kurulması Hakkında Kanunda değişiklik öngören yasa tasarı kabul edildi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, kanun tasarısıyla TÜBİTAK'a üye atanması konusunda Başbakana fazla yetki verilmediğini belirterek, Başbakan’a Bilim ve Teknoloji Bakanlığı kurulması konusunda öneride bulunduğunu söyledi.

TÜBİTAK'ın kendi üyelerini seçtiğini, 2 katını Başbakana gönderdiğini, Başbakanın da bu isimler arasından yarısını seçtiğini ifade eden Aydın, "Başbakan olsam 'Bana fazla alan bırakılmadığını' söylerim. Başbakana fazla bir alternatif verilmiyor. Kurumların uygun gördüğü bilim adamları arasından yarısını seçiyor. Bilim ve teknoloji Kurulunun Başkanı
Başbakandır. Dünyanın bir çok ülkesinde de durum böyle. Belli bir uyum için Başbakanın belli yetkileri olması lazım" diye konuştu. Mali özerklik konusunda Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'nun yaptığı açıklamaları örnek gösteren Aydın, "Keşke devlet bu işlerle hiç
uğraşmasa" dedi.

Aydın, Türkiye'de temel projelerle sosyal ve beşeri projelerin mutlaka desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, kritik teknoloji projelerinin desteklenmemesi durumunda ülke güvenliğinin tehlikeye gireceğine söyledi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bilim ve teknoloji bakanlığının kurulması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir kaç ay önce öneride bulunduğunu da ifade ederek, "O konuyu görüşüyoruz. Koordinasyon işini biraz daha
farklı çatı altında düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu.

YASANIN İÇERİĞİ

Kanunla, TÜBİTAK'ın organ ve birimleri; bilim kurulu, başkanlık,araştırma merkezleri, enstitüler, kurumun görevini yerine getirmesi için gerek duyulan bilim parkı, bilim merkezi, müze ve benzeri diğer birimlerden oluşacak. Kanunla, 12 üye ile Başkandan oluşan Bilim Kurulu üyelerinin seçilmesi, seçim usulü, üyelerin görev süresi ile Bilim Kurulunun görev ve
yetkileri yeniden belirleniyor. Bilim Kurulunun altı üyesi, bilimsel ve teknolojik alanlarda eser, araştırma ve buluşlarıyla temayüz etmiş, araştırma ve teknoloji yönetimi konusunda yetkinliği olan, bilimsel ve teknolojik sistem, kurum ve birimleri başarı ile kurmuş ve yönetmiş olması gerekecek. Bu üyelerden beşi, Bilim Kurulu tarafından belirlenen on, biri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu tarafından belirlenen iki aday arasından Başbakan tarafından seçilecek.

Başbakan; boş olan her bir üyelik için önerilen iki aday arasından bir kişiyi Bilim Kurulu üyesi olarak seçecek. Bilim Kurulu üyeliği Başbakan'ın kararıyla kesinleşecek.Bilim Kurulu üyelerinin görev süresi, dört yıl olacak. Üyeliği sona eren üye, ancak dört yıllık bir dönem daha seçilebilecek.

Bilim Kurulu tarafından görüşülerek karara bağlanan kadrolara ilk defa verilecek açıktan atama izinleri hariç olmak üzere, Kurum hakkında 13 Aralık 1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK hükümleri uygulanmayacak. Sermayesinin yarısından fazlası TÜBİTAK'a ait olan şirketler, Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenecek.

Kurum tarafından desteklenen projelerde, bir ayda ödenmekte olan tutarın yüzde 75'ini geçmemek kaydıyla proje sözleşmesinde belirlenen tutarlar üzerinden proje teşvik ikramiyesi ödenebilecek.