BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,21
ALTIN 2.450,92
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Enflasyona konut darbesi

İNTES Başkanı Koçoğlu, inşaatın ihtiyaçtan değil kar etmek için yapıldığını söyledi.

Abone ol

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, çok sayıda yapılan konutların inşaat malzemelerinde ciddi sıkıntı yarattığını ve ürün bulunamadığını belirterek, bunun enflasyonu ciddi biçimde azdırdığını söyledi.

Koçoğlu, düzenlediği basınla sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, geçtiğimiz 5 yıl içinde inşaat sektörünün GSMH'deki payının yüzde 20 azaldığını, buna karşın büyüme hızının arttığını kaydetti. Sektörün 2000'deki büyümesinin yüzde 4,4 düzeyinde gerçekleştiğine, bunun geçen yıl yüzde 21,5'e çıktığına işaret eden Koçoğlu, ''Ancak büyümeyi biz bir türlü hissetmedik. Büyüme kriterlerinde yanlışlık, eksiklikler var'' dedi.

Şükrü Koçoğlu, dikkate alınan kriterlerin TOKİ'nin yatırımlarında, ruhsat taleplerindeki artış ile geçen yıl 4917 adet inşaat firmasının kurulması olduğunu belirtti. Şu anda konutta belli kırmızı noktalar oluştuğunu, ekonomideki istikrar ve faizlerdeki düşüşle birlikte birçok kişinin konuta yöneldiğini ifade eden Koçoğlu, şöyle konuştu: ''Bunun bir yerde kırılması gerekirdi. Şu anda Türkiye'de insanlar konuta ihtiyaçtan dolayı değil yatırım amacıyla yöneldi. O kadar çok konut yapılmaya başlandı ki, inşaat malzemelerinde ciddi sıkıntı var, ürün bulunamıyor. Bu iş, enflasyonu ciddi biçimde azdırıyor. Bulunmayan mal kıymetli oldu, bu da enflasyona neden oldu. İnşaatta girdi malzemelerinin fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 40 arttı. Malzemelerin bu kadar artması genel ekonomiyi zorlayıcı ciddi bir etken.'' Konutta biraz duraklanması ve balans ayarı yapmak gerektiğini belirten Koçoğlu, ''Konut balonu artık patlayacak, gitmeyecek. Talep çok olunca herkes fiyatları çok şişirdi. En azından devletin biraz durması lazım ki, talep azalsın ve fiyat biraz düşsün'' diye konuştu.

Koçoğlu, çimento sektöründe bir kartelleşme olduğunu savunarak, sektörde full time çalışmaya rağmen üretimin yetmediğini söyledi.

''ÖRTÜLÜ KAZANÇ NEDENİYLE KAYITDIŞILIK OLUYOR''

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot ise birkaç gün önce çıkan bir kanunla ihaleye girip kamuya iş yapan inşaatçıların işleri devam ettikçe aldıkları ''hakediş parası''ndan ilerde ödenecek vergiye mahsuben brüt ödemeden yapılan yüzde 5'lik kesintinin yüzde 15'e yükseltildiğini, bu uygulamanın yanlış olduğunu ve oranın yüzde 3'e ineceğini tahmin ettiğini ifade etti. Kızılot, inşaat şirketlerinin, yasa gereği iş bitinceye kadar şirket kasasından para alamadığını, para alması halinde bunun ''örtülü kazanç'' olarak görüldüğünü ve ceza uygulandığını belirterek, ''Uzaktan bakıyor, dokunamıyor. Yani seyretmesi bedava ama alamıyor. Bazı inşaatçılar da bu nedenle kayıtdışılığa yöneliyor. Naylon, sahte fatura ve vergi kaçakçılığına yol açıyor. Bu uygulama yaklaşık 30 yıldır böyle'' dedi.