BIST 10.194
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.406,34
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Enes'te rüzgar enerjisi yaygınlaşıyor

Edirne'nin Enes ilçesinde birinci aşaması tamamlanan rüzgar enerjisi santralinin genişletilmesi için çalışmalar başladı.

Abone ol

Edirne'nin Enez ilçesinde geçen yıl BOREAS A.Ş tarafından kurulan ve üretime başlayan Enez Rüzgar Enerjisi Santrali'nin ikinci ve üçüncü etaplarının kurulabilmesi için bakanlıktan onay beklediği bildirildi.

BOREAS A.Ş ile Ergene A.Ş Kurucu Ortağı İsmail Işık, Enez'de BOREAS A.Ş tarafından kurulan Enez Rüzgar Enerji santralini genişletmek istediklerini söyledi.

BOREAS I Enez Rüzgar Santrali'nin birinci etabını tamamlandığını ve üretime geçtiğini vurgulayan Işık, ikinci ve üçüncü etap santrallerini de kurmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına başvurduklarını, bunun için onay beklediklerini belirtti.

Sektörün önü açıldı

Ülkede rüzgar santrallerinin yapılması için mevzuatlarda yapılan değişikliklerle sektörün önünün açıldığını vurgulayan Işık, şunları söyledi:

''Ama yatırımın hem yatırımcı, hem de ülke açısından doğru olması için uzun süre ölçümler yapılıyor. Bizde bunu yıllarca yaptık. Enez Hisartepe'de 4-5 yıl süren ölçümlerimiz oldu. Birinci etapta yaptığımız yatırımın maliyeti 24 milyon Avro civarında. Küçük bir yatırım değil. Hisartepe'nin arkasında da bir tepe var. Oraya da santral kurmak için bir müracaatımız var. Bu izinler alınabilirse ikinci ve üçüncü etaplarda devam edecek. İnşallah o izinleri alırız. Dediğim gibi, Enez'de rüzgar enerji santralinin birinci etabı tamamlandı, ikinci ve üçüncü etapları kurabilmek için bakanlık onayı bekliyoruz. İzinler çıktığında bu yatırım 2 veya 3 katına çıkabilecek bir yatırım olacak.'' 

Potansiyel yüksek 

Rüzgar enerjisi santrallerinin tamamen çevre dostu olduğunu anlatan Işık, şöyle konuştu:

''Rüzgar yatırımları Türkiye için kaçınılmaz ve elzem yatırımlardır. Yatırımları hangi firma yaparsa yapsın önünün açılması lazım. Açılıyor da.. Bir ara mevzuat tıkanıklığı oldu, ancak onlarda aşıldı. Türkiye'nin rüzgara ihtiyacı var. Bu bölgede de bu var. Karadeniz'den girip Datça'dan çıkan bir kuşak içerisinde çok büyük bir potansiyel var. Türkiye'nin her yerinde yok bu potansiyel. Mesela Karadeniz'de yok. Bu potansiyel buralarda var."