BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  EKONOMİ

Enerjide Zorlu hedefler

Zorlu Enerji Grubu petrole karşı alternatif yatırımlara hız verdi. Yeni projelerin ipuçları basın toplantısıyla verildi.

Abone ol

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerjinin önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenebilir enerji yatırımları ile büyümeye devam edeceğini ve toplam kurulu gücünü 4 bin 200 megavata çıkarmayı hedeflediğini bildirdi.

Bursa, Zorlu Enerji Grubunun 15. yılı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, grubun bugün toplamda 420 megavat kurulu güç kapasiteli 7 santrali bulunduğunu ifade ederek, Zorlu Grubu kuruluşlarına ve Türkiye'nin önde gelen sanayi ve ticari kuruluşlarına elektrik ve buhar sağlayan bu santrallerde, 2007'de 2,5 milyar kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bursa, "Dünyada ve Türkiye'de enerji dar boğazına doğru hızla ilerlediğimiz 21. yüzyılda, Zorlu Enerji Grubu olarak biz de yatırımlarımızda enerji kaynaklarımızı çeşitlendirecek, çevreyle uyumlu, karbon emisyonunu sıfıra indiren yenilenebilir enerji projeleri ile daha temiz ve gelişmiş hidrokarbon prosesleriyle ilgili yatırımlara ağılık vereceğiz" dedi.

Zorlu Enerjinin önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenebilir enerji yatırımları ile büyümeye devam edeceğini ve toplam kurulu gücünü 4 bin 200 megavata çıkarmayı hedeflediğini belirten Bursa, "Yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımızla bir yandan ülke ekonomisine katkı sağlamayı diğer yandan da çevrenin korunması konusunda sektöre öncü olmayı hedefliyoruz" dedi.

Zorlu Enerji'nin Osmaniye'de altyapı çalışmaları devam eden 135 megavat kurulu güce sahip Türkiye'nin "en büyük" rüzgar santralinin 2009 yılında faaliyete geçeceğini, bu alanda grubun 110 megavatlık ikinci bir lisansının daha mevcut olup toplam kapasitenin 245 megavata ulaşacağını bildiren Bursa, Osmaniye RES'in 135 megavat kurulu güce sahip ilk etabı için "karbon kredisi" uygulamalarında uluslararası deneyime sahip Ecosecurities ile Karbon Emisyon Satış Sözleşmesi imzaladıklarını kaydetti.

Bursa, yurt dışı yatırımlara değinirken de, Moskova'da yapımını sürdürdükleri her biri 340'ar megavatlık 2 doğal gaz santrali projesinin ilk fazlarını bu yılın son çeyreğinde üretime geçireceklerini, İsrail'de toplam bin 50 megavat gücünde 4 adet doğal gaz santral projesi üzerinde çalışmalarının sürdüğünü, bu yıl içinde finansman anlaşmalarının tamamlanmasını ve ilk kazmayı vurmayı planladıklarını, Pakistan'da devam eden 50 megavat kurulu güce sahip rüzgar enerji santralinin ilk fazının da yılın son aylarında üretime geçeceğini bildirdi.

"ALTERNATİF KAYNAKLARA YÖNELİK DE CİDDİ BİR EĞİLİMİMİZ VAR"

Murat Sungur Bursa, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, yeni bir ülke araştırması içinde olmadıklarını belirterek, tüm ülke kaynaklarını maksimum düzeyde kullanan ve bunu ülke yararına dönüştürmeye çalışan genel bir strateji içinde bulunduklarını kaydetti.

Petrol aramalarına ilişkin bir soru üzerine, petrol ve petrole bağlı olarak doğal gaz fiyatının "uçtuğunu" vurgulayan Bursa, "O yönden onu mümkün olduğunca ülke içinde bulmak... Herhangi bir somut noktaya gelmiş değiliz. Her iki alanda da gerekirse ülke dışında da yatırım yapıp, yine bu ülkeye bazı zenginlikler katma hedefimiz olacaktır. Alternatif kaynaklara yönelik de ciddi bir eğilimimiz var. Yoğun bir şekilde rüzgara, hidroya ve jeotermale yatırım yapmaya çalışıyoruz. Güneşe yatırımı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Bursa, yakın dönemde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan Ankara Doğal Enerji Üretim A.Ş'nin 140 megavatlık kapasitesine ilave kapasite yaratma çalışmalarının önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamlanmış olacağını, bunu 200 megavata çıkaracak bir rehabilitasyon çalışması düşündüklerini kaydederek, "Buradan elde edilen enerjiyle ilgili beklentimiz, 500 milyon kilovat saate yakın yıllık elektrik üretim miktarını asgari 2 misline, en az 1 milyar kilovat saate çıkarılması. Gelecek yılın sonu itibariyle bu tamamlanmış olur" dedi.

Hükümet programında yazılanlarda, son derece pozitif gelişme olacağına dair beklentileri bulunduğunu ifade eden Bursa, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Enerji sektöründe çok önemli adımlar atılmadı. Artan enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak yatırım ikliminin ne dereceye kadar uygun olduğu... Şu anda hele hele bir yabancı yatırımcı için, elbette ki bu yerli yabancı için de geçerli, ama buna paralel olarak finans kuruluşlarının bakış açısını da size sunmak istiyorum; şu andaki enerji sektöründeki parametrelerin, yeni yatırım yapmak isteyenler için cazip ortam olmadığını söyleyebilirim.

Birilerinin malı uzun vadede almayı taahhüt etmesi, elektrik için siparişin verilebilmesi lazım. Uzun vadeli kontratlar Türkiye'nin elektrik sektöründe şu anda gündemde değil. Girdi maliyetlerinin artışına bağlı olarak acaba elektrik fiyatınız buna bağlı artacak mı? Bilmiyorsanız doğal gaz kullanan bir yatırıma herhalde girmezsiniz. Bu sektörde son 3 yıldır herhangi bir yatırım yok."

OTOMATİK FİYATLANDIRMA

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Bursa, Temmuz ayından itibaren uygulamaya konulacak otomatik fiyatlandırmaya ilişkin bir soru üzerine de, bunun çok daha önce gündemde olması gerektiğini, sıfır noktasının çok önemli olduğunu vurguladı. Bursa, şunları kaydetti:

"Otomatik fiyatlandırmaya geçildiği ilk ay eğer denkleme ilk koyulan fiyat, gerçekten o günkü maliyetleri yeterince, sağlıklı olarak yansıtmıyorsa sizin her 3 ayda bir düzeltme katsayısı ile çarpacağınız bu baz fiyat, sürekli o çarptığınız katsayı oranından uzaklaşacaktır. Başlangıçta birçok enerji firması, başta biz de olmak üzere, bu ilk baz fiyatların nasıl tespit edileceğini çok merakla bekliyoruz. Eğer gerçekçi bir şekilde tespit edilir ve bizlerin o günkü maliyetlerini hakikaten piyasa gerçeklerinde doğru yansıtırsa otomatik fiyatlandırmadan beklediğimiz sonucu elde ederiz diye düşünüyorum. Aksi takdirde otomatik fiyatlandırma, sorunu çözmeyeceği gibi, sorunu belli bir makasla giderek açmaya devam edecek veya arada bir otomatik fiyatlandırma olduğu halde hükümetin yeniden bir düzenleme yapma ihtiyacını getirecek ki, onu kamuoyuna anlatması çok zor olacak."

"ŞU DÖNEMDE ENERJİ BÜROKRATI OLMAK İSTEMEM"

Murat Sungur Bursa, bir taraftan dar boğaz bulunduğunu, kendisinin de yıllarca Ankara'da çalıştığını ifade ederek, "Şu dönemde enerji bürokratı olmak istemem. Çünkü hazırlanacak raporlarda hakikaten çok can acıtıcı bir durum var. Gerçekçi fiyatlara ulaştırma durumunda çok ciddi zamlar gözükür" dedi.

Zorlu Enerji olarak 5 yılda 5-7 milyar dolar yatırım yapacaklarını bildiren Bursa, "DUY'daki fiyat nedir? Otomatik fiyatlandırma ile ne olacak?" sorusu üzerine de, "İstediğiniz otomatiğe geçirin, DUY fiyatlarına ulaşmaz. DUY fiyatlarından daha yukarıya çıkmaz. O bir spot, marjinal piyasa. DUY'un şöyle bir göstergesi var; sizin resmi fiyatınızla DUY arasındaki makas ciddi miktarda açılıyorsa demek ki, siz de ciddi bir yanlışlık var" diye konuştu.

Bursa, otomatik fiyatlandırma ile ilgili beklentilerinin ne olduğuna ilişkin bir soruya da, "Biz hiç zam istemiyoruz. Biz diyoruz ki maliyetlerimizi hesap etsinler, ona uygun bir şey versinler. Bir rakam telaffuz etmeyeceğim" karşılığını verdi.

"HERHALDE AYVAYI YİYECEĞİZ YANİ..."

Bir gazetecinin "Otomatik fiyatlandırma ile vatandaş 'ayvayı yiyeceğim' diye düşünüyor. Fiyat ne olur?" sorusu üzerine, Bursa, bir fiyat veremeyeceğini ifade ederek, "Oranlarla ilgili vatandaş olarak bir hissim var. Herhalde ayvayı yiyeceğiz yani... Bunun başka çaresi yok. Çünkü petrol fiyatı 30 dolardan 140 dolara çıkıyorsa, gaz fiyatını da ona otomatik fiyatlandırmışlarsa, bu gaz fiyatının otomatik fiyatlandırmasına biz elektrik fiyatını otomatiklersek bu ayvayı yememek mümkün değil" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin enerji üretim kaynaklarında bir çarpıklık bulunduğunu ifade eden Bursa, doğal gaz fiyatlarının petrole bağlı olarak yükseldiğini, "sürekli asansöre binmiş fiyatlarla" bu işi halletmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Elektrik dağıtım ihalelerine kaç tane yabancı firmanın teklif verdiğine bakılması gerektiğini vurgulayan Bursa, nükleer enerjiye ilgilerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, şu görüşleri dile getirdi:

"Şu anda Türkiye'de nükleer santral yapmaya yönelik olarak olayın sadece bir kanun çıkarıp bir güzellik yarışması usulü çerçevesinde en uygun firmaların seçilerek yatırımın yapılacağı görüşüne pek katılamıyorum. Bunun dışında başka çalışmalar da gerektirir diye düşünüyorum. Türk halkının bu konuda özel hassasiyetleri vardır ve bunların haklı gerekçeleri vardır."

Bursa, bir gazetecinin "Halkın (Zorlu bizi zehirliyor) demesini istemiyorsunuz" şeklindeki değerlendirmesi üzerine, "Elbette..." dedi.

"TÜRKİYE'NİN ENERJİ SIKINTISI ÇEKECEĞİ MATEMATİKSEL BİR SONUÇ"

Bir gazetecinin "Bu yazın ortasından itibaren elektrik kesintileri olacağı ifade ediliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Bursa, bu konuda bir şey söylemeye gerek olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti.

"Eğer bizim ekonomimiz geçen yılki büyüme trendini devam ettirirse, hava sıcaklıkları geçen yılki gibi olursa, eğer insanların gelir standartlarında ekonomiyle doğrudan ilişkili bir şey, olağanüstü bir sapma olmazsa Türkiye'nin enerji sıkıntısı çekeceği matematiksel bir sonuç. Sıkıntı ne kadar devam eder? Sıkıntı, yeni yatırımlar devreye girinceye veya inşallah olmaz ama ekonomi gerilemeye başlarsa veya verimlilik ciddi miktarda artarsa, tasarruflar artarsa olur veya bunların kombinasyonu olması lazım."

Zorlu Petrogas Proje ve Yatırımlar Direktörü Şahin Göndiken de, Trakya bölgesinde gaz üretimi yaptıklarını, yıl sonunda ya da önümüzdeki yılın ilk 4 ayında gaz üretim miktarlarını 2 katına çıkarma ihtimalinin söz konusu olduğunu vurgulayarak, petrol arama konusunda yabancılarla görüşmeleri bulunduğunu, şu anda bir ABD firmasıyla görüştüklerini, yıl sonuna doğru da Siirt bölgesinde bir kuyu açmanın söz konusu olduğunu bildirdi.