BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

Endonezya'dan komşulara hava kirliliği özrü

Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono Sumatra'daki yangınların hava kirliliğine yol açtığı Malezya ve Singapur'dan özür diledi.

Abone ol

Endonezya Cumhurbaşkanı Sumatra'daki orman yangınları nedeniyle Malezya ve Singapur'da oluşan hava kirliliği nedeniyle bu ülkelerden özür diledi.

Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono itfaiye görevlilerinin yangınları söndürmek için çalıştıklarını söyledi.

Sis ve duman Endonezya'nın Sumatra adasında ormanlık alanı palmiye yağı elde etmek için kullanmak isteyen yasadışı gruplar tarafından çıkarılan yangınlardan geldiği düşünülüyor.

Yudhoyono dün gece yaptığı açıklamada, "Endonezya'nın cumhurbaşkanı olarak olanlardan özür diliyor ve Malezya ve Singapur halklarından anlayış bekliyorum" dedi.

Yangınlar Malezya ve Singapur arasındaki diplomatik ilişkilerin gerilmesine yol açmış iki ülke hükümetleri hava kirliliğinden kimin sorumlu olduğu konusunda tartışmaya girmişlerdi.

Önceki hafta içinde Endonezya'nın Sumatra adasında, palmiye ekim alanları açmak için ormanlık alanların yasadışı yollarla yakılması ardından Singapur yoğun bir dumanla kaplanmıştı.

İki kişi tutuklandı

Endonezya, Sumatra'nın Riau vilayetindeki yangınlarla mücadele için su bombalaması ve bulut tohumlama yöntemlerine başvuruyor.

Endonezya polisi, yangınları çıkardıklarından şüphelenilen iki çiftçiyi tutukladı.

Yetkililer, yangınların sorumlusunun, Singapur merkezli iki şirket, Asia Pacific Resources International ve Sinar Mas olduğunu açıkladılar.

Hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit eden seviyeye ulaşması nedeniyle, Malezya ve Endonezya'daki bazı okullar geçici olarak kapatılmıştı.

Singapur'da hava kirliliği endeksi, geçen Cuma günü tarihinin en yüksek seviyesi olan 401'e ulaşmıştı.