BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,97
ALTIN 2.506,10
HABER /  SAĞLIK

Zeka kapasitenizi arttırabilir siniz?

Hafıza ve zeka kapasitenizi nasıl güçlendirebileceğinizi biliyor musunuz? İşte uzmanların sizin için önerileri...

Abone ol

Psikolojide hafıza, bir organizmanın bilgiyi depolama, saklama ve sonrasında geri çağırma yeteneği olarak tanımlanmıştır.

Zeka ise iyi akıl yürütme, iyi hüküm verme, kendini aşma kapasitesi ve edinilen bilgilerden faydalanarak sorunları halletme yeteneğidir. Hayatta zeki insanların daha başarılı olduğu da bir gerçektir. Peki zekayı artırmak ne kadar mümkün ya da bu mümkün mü?

Posta gazetesinin haberine göre, Orzaks Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu; “İnsanların tüm bildiklerini bir çantaya doldurduğunu düşünelim. Bir sorun ile karşılaştığında çözmek için çantasının içindekilere bakar eğer yeterli araç mevcut ise ve onları nasıl kullanacağını biliyorsa bu sorunun üstesinden gelecektir. Çantamızdaki araçlar belleğimiz, nasıl kullanacağımız da zekâmızdır. Hızlı ve kolay öğrenen kişiler belleklerinde daha fazla bilgi depolar ve eğer bunları hızlı hatırlayıp sorunu pratik bir şekilde çözerlerse de zeki olurlar. Burada önemli olan kolay öğrenmek ve öğrendiklerimizi hatırlamaktır.

Bu noktada zihinsel fonksiyonların geliştirilmesi konusunda omega-3’lerin olumlu etkilerinden söz edebiliriz. Omega-3 yağ asitlerinden EPA ve DHA; nöronlar arası iletişimi kolaylaştırarak öğrenmeyi ve dolaylısıyla hafızayı güçlendirmeye yardımcı olduğu bilimsel olarak da gösterilmiştir. Özellikle Oxford Üniversitenin Omega-3’lerin ilkokul öğrencilerinde öğrenme kapasitelerinin gelişimi ile ilgili yapmış olduğu çalışmanın sonuçları çok çarpıcıdır. Zeki bir toplum için takviye şart. Keza EPA ve DHA yağ asidini vücut kendisi üretemez, dışardan takviye edilmesi gerekir.”

fft2mm2781715.jpg

Her balık yağı aynı değildir!

Batılı ülkelerde omega-3 ler her yaş aralığında insan için çok yaygın kullanılan bir takviye. Ülkemizde de tüketimi giderek artıyor. Fakat kaliteli omega-3 kaynağı için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var. Yapılan araştırmalar her omega-3’ün aynı olmadığını, içerisinde bulundurması gereken EPA ve DHA değerleri arasında 10 kata kadar farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca yediğimiz balık ya da balıktan elde edilen gıda takviyelerinin ağır metalleri barındırması vücutta istenmeyen birikmelere neden olabiliyor. Reklamlarla da kafası karışmış birçok insan bulunuyor. Ocean markası ile farklı konsantrasyonlar ve tatlarda yüksek oranda omega-3 içeren ürünler sunduklarını ifade eden Alimoğlu; “ Omega-3 lerin ya da balık yağı şuruplarının reklamlarına karşı değiliz. Hatta halkımızın bilinçlenmesi ve kullanımın yaygınlaşması için olumlu olduğunu düşünüyoruz.

Fakat gerek omega-3’ün şurup formunu gerekse kapsül formunu alan kişiler lütfen şuna dikkat etsin; Çocuğunuza içirdiğiniz bir ölçek balık yağı şurubunda ya da kendi aldığınız bir kapsülde ne kadar EPA ve DHA var? Ve bunlar ne kadar ağır metallerden arındırılmış, ne kadar saf? Sadece belli bir markayı çok fazla görmeniz onun kesinlikle çok iyi olduğu anlamına gelmez. Orzaks gibi yoğun omega-3 içeriğe sahip kapsül ve ya şurup formda ürünler sunan firma sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir. Her omega-3 kesinlikle aynı değildir. Omega-3 takviyelerinin ağır metallerden ayrıştırılmış, saf ve uygun konsantrasyon da EPA ve DHA içermesi gerekir. Eczanelerden alırken buna dikkat edilmeli. Firma olarak üretilen her seride ağır metal ve aktif madde analizleri yapıp ve standartlara uygunluğu tespit ettikten sonra serbest bırakıyoruz.’’ dedi

screen-shot-1434-08-16-at-1.47.57-pm.png

Balık yağının yeni lezzeti kullanımı artırıyor

Merkezi Belçika'da bulunan Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü'nden (ITQI) “Üstün Lezzet Ödülü” alan firma bunun Türkiye’de bu oranda çok yoğun ve çok saf omega-3 içeren balık yağı şurupları içerisinde bir ilk olduğunu belirtiyor. Alimoğlu “Balık yağında özellikle şurupların tadı eskiden içilemeyecek kadar kötüydü. Artık yeni teknolojiler sayesinde bu sorun ortadan kalktı, en azından Ocean Balıklı Şuruplar için. Bir litre portakal suyunun içerisine bir damla balık yağı koyarsanız üstün tat ödülü almak sorun olmaz. Ama beklendiği kadar işlevsel olacak mıdır? Bu anlamda bizim bu ödülümüz Türkiye’de bir ilk. Çünkü esas önemli olan, saf balık yağı içerirken bu ödülü alabilmek. Anneler tadından dolayı saf balık yağı şurubundan çok meyve suyu işlevi gören şurupları seçerken haliyle şimdi çocukları için çok önemli olan saf ve yoğun omega-3 içeren üstün lezzete sahip şurupları tercih eder oldular.”

İlgili HaberlerBu numarayı aramadan hekiminize gitmeyin!Başbakan'a Türk Jinekoloji Derneği'nden cevap!Evimizde maruz kaldığımız kimyasallara dikkat!Kalbiniz anneliğe hazır mı?Dondurma diş hassasiyetini tetikliyor